Jedan od omiljenih francuskih načina za pripremu krumpira traži tek tri sastojka: krumpir, maslac i sol. Bez obzira na jednostavnost, krumpiri Anna su profinjeno predjelo, koje uz kakvu finu salatu lako postaju glavno jelo.

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena

Klasični krumpiri Anna se sastoje od tanko narezanih ploški krumpira koji se slojevito slažu u oblik kruga ili cvijeta. Izvana hrskav, iznutra sočan složenac potječe još iz doba Napoleona, a navodno je ime dobio prema kurtizani Anni.

Krumpiri Anna - sastojci:

  • 900 g krumpira
  • 40 g maslaca
  • 1 i ¼ žličice soli

Krumpiri Anna priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220°C i postavite rešetku u gornju trećinu. Ogulite krumpire i narežite ih na ploške debljine 3 mm pomoću mandoline. Podijelite ih u četiri jednake hrpice.
  2. Rastopite maslac. Jednom žlicom premažite stranice okrugle posude ili tave koja može u pećnicu promjera 25 cm te pospite četvrtinom žličice soli.
  3. Pripremite komad aluminijske folije dovoljan da pokrije tavu i premažite ga tankim slojem maslaca.
  4. Počnite od sredine tave slažući prvu hrpicu krumpira u spiralni uzorak, preklapajući kriške na pola. Koristite manje kriške u sredini, a veće na rubovima pa kuhinjskim kistom premažite taj sloj s 1/2 žlice maslaca i pospite četvrtinom žličice soli.
  5. Drugi sloj slažite obrnutim redoslijedom – od vanjskog ruba prema sredini. Ponovno premažite maslacem i posolite. Treći sloj slažite opet iznutra prema van, pa premažite maslacem i posolite. Četvrti sloj slažite od vanjskog ruba prema sredini. Premažite preostalim maslacem i posolite.
  6. Prekrijte slojeve krumpira aluminijskom folijom i na nju stavite okrugli kalup za tortu (23 cm) i napunite ga suhim grahom koji će poslužiti kao uteg. Pecite 25 minuta pa maknite kalup i foliju.
  7. Pecite dok krumpir ne omekša i dno ne poprimi zlatnosmeđu boju, otprilike još 20 minuta.
  8. Uključite grill opciju (gornji grijač) na pećnici i pecite još 5 minuta dok vrh ne postane hrskav i zlatnosmeđi. Pažljivo prođite nožem uz rub i lagano podvucite kuhinjsku lopaticu. Dasku za rezanje položite na tavu, pa je brzo preokrenite – oprezno da se ne opečete. Narežite krumpir na trokute i poslužite.

Bez puno posuđa i muke: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna gotovih za 20 minuta Kozice u kiselo-slatkom umaku Miso-juha s ramen-rezancima, gljivama i tofuom Pileći curry +2 Kuglice od čokolade i oraha