Jedan od omiljenih francuskih načina za pripremu krumpira traži tek tri sastojka: krumpir, maslac i sol. Bez obzira na jednostavnost, krumpiri Anna su profinjeno predjelo, koje uz kakvu finu salatu lako postaju glavno jelo.

Klasični krumpiri Anna se sastoje od tanko narezanih ploški krumpira koji se slojevito slažu u oblik kruga ili cvijeta. Izvana hrskav, iznutra sočan složenac potječe još iz doba Napoleona, a navodno je ime dobio prema kurtizani Anni.

Krumpiri Anna - sastojci:

  • 900 g krumpira
  • 40 g maslaca
  • 1 i ¼ žličice soli

Krumpiri Anna priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220°C i postavite rešetku u gornju trećinu. Ogulite krumpire i narežite ih na ploške debljine 3 mm pomoću mandoline. Podijelite ih u četiri jednake hrpice.
  2. Rastopite maslac. Jednom žlicom premažite stranice okrugle posude ili tave koja može u pećnicu promjera 25 cm te pospite četvrtinom žličice soli.
  3. Pripremite komad aluminijske folije dovoljan da pokrije tavu i premažite ga tankim slojem maslaca.
  4. Počnite od sredine tave slažući prvu hrpicu krumpira u spiralni uzorak, preklapajući kriške na pola. Koristite manje kriške u sredini, a veće na rubovima pa kuhinjskim kistom premažite taj sloj s 1/2 žlice maslaca i pospite četvrtinom žličice soli.
  5. Drugi sloj slažite obrnutim redoslijedom – od vanjskog ruba prema sredini. Ponovno premažite maslacem i posolite. Treći sloj slažite opet iznutra prema van, pa premažite maslacem i posolite. Četvrti sloj slažite od vanjskog ruba prema sredini. Premažite preostalim maslacem i posolite.
  6. Prekrijte slojeve krumpira aluminijskom folijom i na nju stavite okrugli kalup za tortu (23 cm) i napunite ga suhim grahom koji će poslužiti kao uteg. Pecite 25 minuta pa maknite kalup i foliju.
  7. Pecite dok krumpir ne omekša i dno ne poprimi zlatnosmeđu boju, otprilike još 20 minuta.
  8. Uključite grill opciju (gornji grijač) na pećnici i pecite još 5 minuta dok vrh ne postane hrskav i zlatnosmeđi. Pažljivo prođite nožem uz rub i lagano podvucite kuhinjsku lopaticu. Dasku za rezanje položite na tavu, pa je brzo preokrenite – oprezno da se ne opečete. Narežite krumpir na trokute i poslužite.

Bez puno posuđa i muke: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna gotovih za 20 minuta Kozice u kiselo-slatkom umaku Miso-juha s ramen-rezancima, gljivama i tofuom Pileći curry +2 Kuglice od čokolade i oraha