Ove nas godine početak jeseni mazi (još uvijek dugim) toplim i sunčanima danima, a sve nas češće svojim ukusnim darovima pozdravlja i iz tanjura. Ulice mirišu na pečeni kukuruz, preplavljuju nas najave kestenijada, a dok čekamo da se u konkretnijem broju pojave i jesenski vrganji, s krajem sezone tikvica puno se lakše nosimo uz njihove jesenske rođake – bundeve, tikve, buče - kako vam drago.

A nama su bundeve, tikve, buče, ili kako vam drago, drage na svaki način i uvijek se trudimo naći neki novi recept i novi način kako ih pripremiti. A sada smo pronašli pravo pravcato blago. Recept za savršeno meke krafne od bundeve punjene toliko finom kremom – naravno, od bundeve, da ćete se morati suzdržavati da je ne pojedete samu.

Recept potpisuje Kristina Štriga, glavna i odgovorna za IG profil cellulite_factory s kojeg nam svakodnevno stižu maštovite ideje za ukusne zalogaje. (Oprez, ne posjećujte stranicu gladni!)

Uz detaljan recept, donosimo i video s uputama kako napraviti krafne s bundevom i kremom od bundeve u obliku – bundeve. Ne preskačite korake i sastojke, ne kradite kremu iz zdjele – i ispast će vam jednako dobro.

Kristina nam za pire od bundeve, koji ide i u ovaj recept, preporučuje muškatnu (butternut) tikvu, a ako se dosad niste susreli s pumpkin spiceom ili mješavinom začina za bundeve – bez brige, možete ga kupiti u svakoj trgovini sa začinima ili vrlo jednostavno napraviti vlastitu domaću mješavinu. Na jednu čajnu žličicu mljevenog cimeta dolazi po ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića i mljevenog đumbira te ⅛ žličice mljevenog klinčića. I to je to.

Sada samo morate izbaciti sve iz kuhinje i baciti se na posao… Uživajte!

Sastojci za krafne s bundevom:

Tijesto
20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
50 g šećera
2 vanilin šećera
160-170 ml mlakog mlijeka
100 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
1 čajna žličica soli
1/2 čajne žličice pumpkin spicea
200 g pirea od bundeve
1 jaje
1 žumanjak
50 ml ruma
50 g maslaca, sobne temperature
1,5 l ulja, za prženje

Krema
200 g mascarpone sira
170 g pirea od bundeve
60 g šećera u prahu
100 ml vrhnja za šlag, ohlađenog
1 čajna žličica pumpkin spicea

Valjanje
60 g sitnijeg kristal šećera
1 čajna žličica pumpkin spicea

Priprema krafni s bundevom:

  1. U zdjelicu namrvite kvasac, dodajte 1 žlicu brašna, vanilin šećer i 100 ml mlijeka. Promiješajte i ostavite da smjesa odstoji 10 minuta.
  2. U veću zdjelu dodajte ostatak brašna, šećer, sol i pumpkin spice te promiješajte. Dodajte i smjesu s kvascem, ostatak mlijeka, umućeno jaje i žumanjak, pire od bundeve i rum. Sjednite smjesu kuhačom te nastavite mijesiti oko 5 minuta mikserom s nastavcima za tijesto ili kuhinjskim robotom.
  3. Postupno dodajte maslac uz neprestano miksanje. Kad ste dodali sav maslac, nastavite miksati još 7 minuta. Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u veću nauljenu posudu i ostavite da se diže 1 do 1,5 sat na sobnoj temperaturi. Vrijeme dizanja ovisi o temperaturi prostorije u kojoj se diže, a tijesto se treba udvostručiti. 
  4. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 16-18 loptica težine 50 g. Svaku lopticu oblikujte u kuglicu, zarežite škaricama na 8 mjesta s jednakim razmakom, pazeći da ne odrežete skroz do sredine. Stavite svaku lopticu na komadić papira za pečenje koji ste premazali uljem. Pokrijte ih plastičnom folijom i ostavite da se dižu 40 do 50 minuta.
  5. Za to vrijeme zagrijte ulje u širokom loncu na temperaturu od 170 stupnjeva (neka vam cijelo vrijeme bude lagana do srednje jaka vatra). U zagrijano ulje ubacite 3 krafne tako da strana koja je bila gore sada bude u ulju. Poklopijte lonac i pržite krafne 1 minutu i 15 sekundi. Maknite poklopac, okrenute krafne i pržite još minutu.
  6. Pečene krafne odmah vadite na pladanj obložen papirom ili cjedilo. Ostavite ih da se hlade par minuta te ih uvaljajte u šećer pomiješan s pumpkin spiceom.
  7. Za kremu izmiksajte mascarpone, pire od bundeve, šećer i začin. U drugoj zdjeli izmiksaje vrhnje u mekani šlag, dodajte u kremu s bundevom i sjedinite špatulom.
  8. Prebacite kremu u slastičarsku vrećicu. Krafnama napravite rupu vrhom kuhače i punite ih pripremljenom kremom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju