Galerija Konoba Ribar - 1 7 Konoba Ribar - 2 7 Konoba Ribar - 3 7 Antun Ančić Ris 7

U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane

O konobi i seoskom domaćinstvu Ribar u Trpnju na Pelješcu svašta se priča.

„Moraš otići u Ribara, znaš koje lignje!“, kao i: "Ono kad dođeš s Divne u njihov prekrasni vrt, pa natočiš vina, probaš ribu - ma raj!“, samo su neki od komentara, kako domaćih gostiju koji se ondje vole proveseliti povodom nekih važnih trenutaka, tako i kontinentalaca koji „pobožno“ odlaze provjeriti što se friško našlo u mreži, kao i guštati u slanim inćunima dok nestrpljivo čekaju da se miris ribe i dima materijalizira na stolu.  

O ribljoj juhi, mušulama i crnom rižotu na način mame Mirjane također se priča. Kao i tunama i sabljarkama, ali o dnevnom ulovu, a osobito lignjama - puna su usta hvale. Mnogima su najbolje koje su ikada probali, izvana zapečene, a meke kao duša, sočne od toča… "ma najbolje na svitu". Ne čudi stoga što su im lignje upravo i specijalitet kuće. Uz domaću salatu iz vrta, pokoji krumpir i koju kap njihova maslinova ulja te kućno vino gozba je zagarantirana.

Konoba Ribar - 6 Konoba Ribar - 6 (Foto: Domagoj Miletić)

Trebalo je provjeriti je li istina sve što se priča, a pokazalo se još i boljim, jer može li biti riba biti ukusnija od one koju priprema ribar koji svoju vještinu usavršava desetljećima? Teško. 

Na ulazu u pravu dalmatinsku konobu ponosno stoji natpis koji ukazuje na to da se u Ribaru marljivo radi od 1976. godine, a više od četrdeset godina u istom poslu nije mala stvar. Kominom dirigira stari morski vuk, odnosno glava obitelji, gospodin Antun Ančić - Ris, koji će vam u prolazu možda i otkriti neku od malih kulinarskih tajni, ako ga lijepo pitate. Možda i ispričati nešto o tradiciji ribolova koja je neraskidiva od stanovnika Pelješca stotinama godina, ostacima stare tvornice za preradu ribe smještene gotovo na samoj rivi u Trpnju, brodicama u portu…

Pravih ribara, onih koji još uvijek ribare pomoću tradicionalnih alata gotovo da više nema, a gospodin Ris jedan je od onih koji se uzda u stoljetni način ribolova tog kraja. Kako to izgleda, prema dogovoru, uvjeriti se možete i sami, a budete li sretne ruke, moći ćete u konobi kušati vlastiti ulov.

Antun Ančić Ris Antun Ančić Ris (Foto: Domagoj Miletić)

Njegov orkestar, sastavljen od obitelji, brine se da ugođaj bude prijateljski i to im itekako uspijeva. U kuhinji je rođak Tonći, a Branko i Tomislav ambasadori su dobre volje koji će goste posavjetovati o tome što odabrati. Branko se uz konobarenje bavi i drugim stvarima, poput organiziranja evenata, uređenjem i marketingom. 

Upravo je zbog te opuštene vibre osjećaj kao na večeri kod kakvih prijatelja (koji odlično znaju kuhati).

U vrtu među cvijećem, pod listovima loze, uz pokoju čašu pelješkog vina i travarice ili nešpule koja osvaja već na nosu, lako je zaboraviti na sve, uživati u trenutku i poželjeti ostati. Još kad obiteljska klapa zapjeva Olivera ili neku dalmatinsku pjesmu koja dira u žicu, za sreću je dovoljno.