Kolač od bundeve i oraha s glazurom od kremastog sira je savršeni jesenski kolač. Ne samo da sadrži sezonske namirnice poput oraha i bundeve, već je i začinjen aromatičnim začinima poput cimeta, muškatnog orašćića i klinčića koje povezujemo s hladnijim dijelom godine.
Pire od bundeve važan je sastojak za pripremu ovog kolača. Napraviti ga možete sami tako što ćete ispeći bundevu u pećnici i vilicom je pretvoriti u pire, ili se poslužiti prečicom i upotrijebiti već gotov proizvod iz staklenke (ili konzerve) koji se prodaju u trgovinama zdrave hrane i na internetu.
Sastojci za kolač zajedno izmiješajte i prelijte u pravokutni lim za pečenje, a nakon termičke obrade i obaveznog hlađenja ukrasite glazurom nadahnutom cheesecakeom.
Sastojci:
Sastojci za kolač:
- 425 g pirea od bundeve
- 300 ml biljnog ulja
- 240 g brašna
- 225 g oraha
- 150 g bijelog šećera
- 150 g smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 1,5 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- ½ čajne žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice mljevenih klinčića
- ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Sastojci za glazuru:
- 225 g krem sira
- 130 g šećera u prahu
- 115 g maslaca sa sobne temperature
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- U mikseru pomiješajte pire od bundeve, jaja, bijeli i smeđi šećer i biljno ulje. Miksajte dok se sastojci ne povežu.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno, sol, sodu bikarbonu, mljeveni cimet, đumbir, klinčić i muškatni oraščić.
- Brašno i začine dodajte u mikser i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
- U smjesu ručno umiješajte i polovicu oraha koji ste prethodno usitnili na manje komade.
- Prebacite dobivenu smjesu u lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Pustite da se kolač ohladi do kraja.
- U mikseru pomiješajte maslac sa sobne temeprature, šećer u prahu, krem sir i ekstrakt vanilije u glatku smjesu.
- Premažite glazuru preko kolača i ukrasite preostalim orasima. Dobar tek!
Pravi nož je pola posla: Trikovi uz koje ćete bez problema narezati bundevu +1