Kolač od bundeve i oraha s glazurom od kremastog sira je savršeni jesenski kolač. Ne samo da sadrži sezonske namirnice poput oraha i bundeve, već je i začinjen aromatičnim začinima poput cimeta, muškatnog orašćića i klinčića koje povezujemo s hladnijim dijelom godine.

Pire od bundeve važan je sastojak za pripremu ovog kolača. Napraviti ga možete sami tako što ćete ispeći bundevu u pećnici i vilicom je pretvoriti u pire, ili se poslužiti prečicom i upotrijebiti već gotov proizvod iz staklenke (ili konzerve) koji se prodaju u trgovinama zdrave hrane i na internetu.

Sastojci za kolač zajedno izmiješajte i prelijte u pravokutni lim za pečenje, a nakon termičke obrade i obaveznog hlađenja ukrasite glazurom nadahnutom cheesecakeom.

Sastojci:

Sastojci za kolač:

  • 425 g pirea od bundeve
  • 300 ml biljnog ulja
  • 240 g brašna
  • 225 g oraha
  • 150 g bijelog šećera
  • 150 g smeđeg šećera
  • 4 velika jaja
  • 1,5 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenog đumbira
  • ½ čajne žličice mljevenih klinčića
  • ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli

Sastojci za glazuru:

  • 225 g krem sira
  • 130 g šećera u prahu
  • 115 g maslaca sa sobne temperature
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. U mikseru pomiješajte pire od bundeve, jaja, bijeli i smeđi šećer i biljno ulje. Miksajte dok se sastojci ne povežu.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno, sol, sodu bikarbonu, mljeveni cimet, đumbir, klinčić i muškatni oraščić.
  3. Brašno i začine dodajte u mikser i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
  4. U smjesu ručno umiješajte i polovicu oraha koji ste prethodno usitnili na manje komade.
  5. Prebacite dobivenu smjesu u lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  7. Pustite da se kolač ohladi do kraja.
  8. U mikseru pomiješajte maslac sa sobne temeprature, šećer u prahu, krem sir i ekstrakt vanilije u glatku smjesu.
  9. Premažite glazuru preko kolača i ukrasite preostalim orasima. Dobar tek!

Pravi nož je pola posla: Trikovi uz koje ćete bez problema narezati bundevu Njoki od bundeve Tiramisu s bundevom Rižoto od tikve, pancete i kestena +1 Salata od špinata, pečene tikve i oraha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju