Viski dolazi u brojnim varijacijama i stilovima: raženi, burbon, škotski; s aromom dima ili drveta, slađi ili pak jačih začinskih nota. Jantarna tekućina oduvijek je nadahnuće majstora koktela koji nas zimi griju, a ljeti osvježavaju. U nastavku su neki od najpopularnijih.

 

Whisky sour

Žestoko piće, citrusi i šećer klasična su trojka koja je služila kao inpiracija za prve koktele. Whisky sour koktelski je klasik koji se pijucka više od stoljeća i pol. Osim viskija, kultno piće je tražilo i limunov sok, šećer i bjelanjak, koji daje glatku, bogatu teksturu kao protuteža britkoj kiselini. Recept za Whisky sour potražite ovdje.
 

Penicilin

Penicilin, koktel od dvije vrste viskija, slatkog sirupa i citrusa je sladak, kiselkast, pikantan i ukusan, najbolje ukrašen zalogajem dobrodošlice od kandiranog đumbira. Poslužite ga bez slamke kako ne biste propustili niti jednu notu koktela. Recept potražite ovdje.
 

Sazerac

Iako postoji nekoliko varijacija recepata za kultni Sazerac, osnovna varijanta ne traži previše sastojaka. Baza je viski od raži, originalni američki proizvod, koji može zamijeniti i bourbon. Osim viskija, koristi se i Peychaud's Bitters, biter koji distribuira američka tvrtka Sazerac.

Sastojci:

  • 1 kocka šećera
  • 3 uštrcaja Peychaud's Bitters (ili nekog drugog bitera)
  • 7 ml apsinta ili likera od anisa
  • 60 ml raženog viskija
  • limunova korica

Priprema:

Ohladite čašu tako da je napunite ledom i ostavite dok ne pripremite koktel. U čašu za miješanje pomiješajte kocku šećera s biterom i zgnječite drškom kuhače ili muddlerom. Ulijte viski i promiješajte.
Bacite led iz čaše za posluživanje. Natočite malo apsinta u čašu, zavrtite je i izlijte. Ulijte pripremljeni viski sa šećerom u čašu. Ukrasite zavijutkom od limunove korice.

Viski Hrana i piće Znate li koji je rok trajanja viskija?

Whiskey Ginger

Ginger ale, pjenušavo piće s okusom đumbira može se piti samostalno ili miješati s alkoholnim pićima, a posebno dobro se slaže s viskijem. Za koktel će vam trebati tek dva sastojka, a poslužuje s ledom i kriškom limete. Recept potražite ovdje.  

Manhattan

Klasični koktel koji je nastao 1870-ih u New Yorku radi se s burbonom ili raženim viskijem. Sofisticirani koktel ne traži puno sastojaka, a osim viskija trebat će vam i vermut.

Sastojci:

75 ml viskija
60 ml slatkog vermuta
2 uštrcaja bitera (Angostura)

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u čaši s ledom. Promiješajte. Procijedite u ohlađenu čašu. Ukrasite kandiranom višnjom.

Boulevardier

Ovaj koktel korijene vuče iz doba prohibicije. Sličan je talijanskom Negroniju, ali umjesto džina koristi se burbon. Poslužen s malo Camparija i slatkim vermutom, ima profinjeni europski štih s američkim zaokretom. Piće potpisuje Erskine Gwynne, Amerikanka koja je živjela u Parizu 1920-ih.

Sastojci:

45 ml burbona
30 ml Camparija
30 ml slatkog vermuta

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u čaši za miješanje s ledom. Promiješajte. Procijedite u ohlađenu čašu po ledu. Ukrasite koricom naranče.

 

Old Fashioned

Kao što mu i naziv sugerira, Old Fashioned je jedan od najstarijih koktela u povijesti. Sve što je potrebno za pripremu je burbon ili raženi viski, malo slatkog sirupa (ili kocka šećera) te biter - Angostura.

Sastojci:

75 ml viskija ili burbona
3 uštrcaja bitera (Angostura)
1 komad limunove i narančine korice

Priprema: pomiješajte viski i biter u čaši s ledom. Promiješajte pa dodajte led. Ukrasite koricom citrusa.

 

Izmiješaj sam: 6 domaćih mješavina začina koje okusima vode u Italiju, Meksiko, Kinu... Mediteranska jela Italija - 1 +0 Začini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju