Galerija
Ne samo da domaće uzgojeno povrće štedi novac, već ima i bolji okus. Znate točno s čime ste špricali – odnosno s čime niste špricali, te je sigurnije za konzumaciju.
Kućni povrtnjak neće zadovoljiti sve vaše prehrambene potrebe, ali može vam pomoći da uštedite na kućnom budžetu. Ovo plodovi obilno rađaju, lako ih uzgojiti, a u trgovinama često dolaze s višom cijenom.
Ovo su vrste koje se lako uzgajaju iz sjemena, a možete ih posaditi direktno u zemlju, u povišenim gredicama ili čak u posudama sa zemljom.
Cherry rajčice
Domaće uzgojene cherry rajčice često su puta znatno bolje nego one kupljene u trgovini. Za cijenu jedne vrećice sjemena dobit ćete mnoštvo sitnih rajčica – obilno rode tijekom ljeta. Stavite ih na toplo i sunčano mjesto, a uspjet će čak i u posudi na balkonu.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće u kupovnim vrećicama brzo uvene. Zato je puno bolje uzgojiti vlastiti mješavinu lisnatog povrća – od salate i rikule do špinata i blitve – koju možete brati po potrebi i koja će uvijek biti svježa.
Neke vrste zelenog lisnatog povrća mogu se ubrati i koristiti za jelo već 30 do 50 dana nakon sjetve. Ako berete samo vanjske listove, npr. salate ili blitve, cijelo ljeto imate ćete zelenjavu na raspolaganju.
Krastavci
Krastavce je lakše uzgojiti nego što mislite – možete ih zasaditi čak i na malim površinama. Da biste ih uzgojili potrebna im je toplina, odnosno temperature od 20 do 30 stupnjeva Celzija.
Baš zato pogodni su za uzgoj ispred kuće, u plastenicima, ili u posudama stavljenima na prozor koji gleda na jug. Jedna biljka može dati i do 20 plodova, pa jamče veliku uštedu na kućnom budžetu.
Rotkvice
Rotkvice su sjajan i hrskav dodatak bilo koje ljetne salate. Riječ je o vrsti koju je iznimno lako uzgojiti. U prvim plodovima možete uživati već mjesec dana nakon sadnje.
Tikvice
Uzgojite tikvice u vlastitom povrtnjaku. S dvije do tri biljke možete nahraniti cijelu obitelj. Najbolje od svega? Upotrijebiti možete i cvjetove tikvica koje se rijetko kad vide u trgovinama – napunite ih mekanim sirom i ispržite kao predjelo.
Šparoge
I šparoge možete posaditi kod kuće te godinama uživati u plodovima svojeg rada po znatno nižoj cijeni nego što je to slučaj u trgovini. Imajte na umu, pak, da ćete u prvim plodovima uživati tek tri godine od sadnje. No jednom kad se šparoga "primi", daje obilne i ukusne izdanke svako proljeće.
Ako na raspolaganju imate nešto zemlje ispred kuće ili na vikendici, upotrijebiti je možete i za sadnju voća poput jagoda, borovnica, ribizla i slično. Važno je samo jednom godišnje orezati i grmove i prihraniti ih za bogatu ljetnu berbu.
Muka zvana pola luka: Kako čuvati narezano voće i povrće?