Mađarski gulaš pronašao je put i do Austrijskih kuhinja, gdje je poslužio za inspiraciju pripreme krepke inačice koja je dovoljno zasitna i da nahrani one koji naporno rade – ili po cijele dane izbivaju iz kuće, kao što je to nekoć bio slučaj s kočijašima.

Fijakerski, ili kočijaški gulaš priprema se na razne načine u Austriji, ali jedan od popularnijih je onaj s jajima, kobasicama i poštenom količinom mljevene paprike. Kočijaški gulaš možete poslužiti uz knedle od kruha ili kuhani krumpir te salatu od pečene crvene paprike.

Sastojci za gulaš:

  • 1 kg govedine za gulaš
  • 750 g luka
  • 150 g masti (ili ulja)
  • 2 žlice slatke mljevene paprike
  • 1 žličica ljute mljevene paprike
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • 1 žličica mažurana
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica kima
  • 1 žlica octa
  • sol, mljeveni papar

Prema želji:

  • 4-6 jaja
  • 4-6 kiselih krastavaca 
  • 2-3 para svježih kobasica za kuhanje

Priprema: 

  1. Luk narežite na trakice, meso na kocke, a češnjak zgnječite.
  2. U loncu zagrijte mast ili ulje i pržite luk na srednjoj vatri dok ne posmeđi pa dodajte češnjak. 
  3. Dodajte mljevenu papriku i pasiranu rajčicu, promiješajte i brzo ulijte ocat i malo vode.
  4. Pomiješajte kocke mesa sa soli i paprom, te ih kratko popržite u tavi - ako je potrebno u više tura kako bi se izvana moglo fino zapeći. Meso prebacite u lonac, 
  5. Umiješajte mažuran, lovor i kim, te ulijte dovoljno vode da meso bude prekriveno.
  6. Promiješajte i kuhajte na srednjoj vatri, djelomično poklopljeno, oko dva i pol do tri sata. Povremeno promiješajte i dolijte vode.
  7. U međuvremenu, zagrijte vodu za kobasice i skuhajte ih. Zagrijte maslac u tavi i ispržite jaja. Krastavce narežite. Na gulaš stavite prženo jaje, a sa strane kobasicu. Ukrasite kiselim krastavcima.

7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja možete napraviti za 20-ak minuta bez puno suđa Miso juha s ramen rezancima, gljivama i tofuom Čupavci, ali u obliku kuglica Hladna salata od kus-kusa i tune iz konzerve +2 Špageti u umaku od maslaca i inćuna

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju