Mađarski gulaš pronašao je put i do Austrijskih kuhinja, gdje je poslužio za inspiraciju pripreme krepke inačice koja je dovoljno zasitna i da nahrani one koji naporno rade – ili po cijele dane izbivaju iz kuće, kao što je to nekoć bio slučaj s kočijašima.
Fijakerski, ili kočijaški gulaš priprema se na razne načine u Austriji, ali jedan od popularnijih je onaj s jajima, kobasicama i poštenom količinom mljevene paprike. Kočijaški gulaš možete poslužiti uz knedle od kruha ili kuhani krumpir te salatu od pečene crvene paprike.
Sastojci za gulaš:
- 1 kg govedine za gulaš
- 750 g luka
- 150 g masti (ili ulja)
- 2 žlice slatke mljevene paprike
- 1 žličica ljute mljevene paprike
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica pasirane rajčice
- 1 žličica mažurana
- 2 lista lovora
- 1 žličica kima
- 1 žlica octa
- sol, mljeveni papar
Prema želji:
- 4-6 jaja
- 4-6 kiselih krastavaca
- 2-3 para svježih kobasica za kuhanje
Priprema:
- Luk narežite na trakice, meso na kocke, a češnjak zgnječite.
- U loncu zagrijte mast ili ulje i pržite luk na srednjoj vatri dok ne posmeđi pa dodajte češnjak.
- Dodajte mljevenu papriku i pasiranu rajčicu, promiješajte i brzo ulijte ocat i malo vode.
- Pomiješajte kocke mesa sa soli i paprom, te ih kratko popržite u tavi - ako je potrebno u više tura kako bi se izvana moglo fino zapeći. Meso prebacite u lonac,
- Umiješajte mažuran, lovor i kim, te ulijte dovoljno vode da meso bude prekriveno.
- Promiješajte i kuhajte na srednjoj vatri, djelomično poklopljeno, oko dva i pol do tri sata. Povremeno promiješajte i dolijte vode.
- U međuvremenu, zagrijte vodu za kobasice i skuhajte ih. Zagrijte maslac u tavi i ispržite jaja. Krastavce narežite. Na gulaš stavite prženo jaje, a sa strane kobasicu. Ukrasite kiselim krastavcima.
7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja možete napraviti za 20-ak minuta bez puno suđa +2