Keksi s čokoladnim kapljicama ili chocolate chip cookies popularni su desert američke kuhinje. Vjeruje se kako je ovu slasticu prva napravila chefica Ruth Graves Wakefield 1938. godine u svojem konačištu Toll House Inn u Whitmanu u Massachusettsu.
Postoje mnogi recepti za chocolate chip cookies – obično se brašno miješa sa šećerom, jajima i maslacem te obogaćuje čokoladnim kapljicama prije nego što se oblikuje u keks i stavlja peći u pećnici.
Ako na raspolaganju nemate čokoladne kapljice, poslužiti se možete i nasjeckanom čokoladom za kuhanje.
Sastojci:
- 360 g brašna
- 230 g omekšanog maslaca
- 180 g nasjeckane čokolade za kuhanje
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jaja
Priprema:
- Prosijate brašno i šećer u velikoj zdjeli.
- Dodajte jaja i dobro promiješajte.
- Ubacite omekšani maslac i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Na kraju umiješajte nasjeckanu čokoladu.
- Po jednu žlicu dobivene smjese prebacite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Pripazite da ostavite dovoljno prostora između keksa jer će se isti proširiti tijekom termičke obrade.
- Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 10 do 15 minuta.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica +2