Nakon nedavnih najava kako bismo uskoro mogli ostati bez omiljenog napitka, nova studija sugerira kako bi i prije nego što se to dogodi okus kave mogao postati drukčiji nego što smo naviknuli.

"Uskoro bismo mogli manje uživati u okusu kave", otkriva američko istraživanje o klimatskim promjenama. Tim američkih znanstvenika tvrdi kako će promjene utjecati na kvalitetu i aromu, a količine će biti sve manje pa će i kava poskupjeti. Razlog tome su, između ostalog, visoke temperature zbog kojih će kava brže sazrijevati, a okusi i arome se neće stići razviti u jednakom intenzitetu. Do takvih su saznanja istraživači došli proučavanjem kave na nižim nadmorskim visinama koja se uvelike razlikuje u kvaliteti od one koja raste na visinama.

Uvjeti uzgoja kave u svakoj su zemlji različiti, a ovise o podneblju, klimi, nadmorskoj visini i procesu proizvodnje. Tako je za uzgoj biljke kave najpogodnija topla i vlažna klima, s temperaturama između 15 i 30 °C te na nadmorskoj visini od 1500 do 2500 metara. Upravo Etiopija, Brazil i Kolumbija imaju poželjne uvjete za uzgoj arabike, najcjenjenije vrste kave.

Kakvu ćemo kavu piti i hoće li je uskoro ponestati možemo nagađati, ali ono što je sigurno jest da bismo trebali više brinuti o jedinom domu kojeg imamo.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju