U Dalmaciji i osobito na području Dubrovnika, gdje su raskošna stabla naranči često krasila gradske vrtova, ušećerene korice naranči – ili arancini su popularni slatkiš, grickalica, dodatak kolačima i tortama ili pak koktelima. U predblagdansko vrijeme traže se za bogatiji okus sitnih božićnih kolača, biskvita, kruha i slastica kao što je primjerice panettone.

Također omiljeni, ali možda ne toliko popularni su i limuncini. Za pripremu ušećerenih korica limuna će vam trebati nešpricani, domaći limuni. Sumnjate li u njihovu kvalitetu, prethodno ih ostavite neko vrijeme da odstoje u otopini octa ili soda bikarbone.

Spremljene u dekorativne staklenke s poklopcem, ušećerene korice mogu poslužiti i kao dar od srca koji će naći široku primjenu u kuhinji. Umočene u čokoladu, lijepe i mirisne korice poslužit će kao fina slastica na raskošnom stolu, a usitnjene postaju dodatak biskvitima i keksima. Mogu se i umiješati u sladoled, nasjeckati i dodati voćnim salata, kao i preliti vrućom vodom za neodoljivi domaći čaj.

Kako napraviti ušećerene korice?

Priprema limoncina nije komplicirana. Razrežite koricu svakog limuna na četiri dijela pa je odvojite – pri tome vam može poslužiti žlica. Prema staroj, tradicionalnoj metodi korice bi se namakale u vodi nekoliko dana – ovisno o debljini kore i gorčini. Umjesto namakanja postupak možete ubrzati tako da korice prokuhate u dva ili tri navrata, što također ovisi o gorčini plodova.

Korice stavite u hladnu vodu i čim proključa ih procijedite i ponovite postupak. Nakon prokuhavanja ih ostavite da se ohlade pa narežite na ravnomjerne trakice. Korice izvažite i pripremite jednako toliko šećera. Stavite ih zajedno u lonac i prelijte s tek toliko vode da se šećer može rastopiti. Zagrijavajte povremeno pažljivo miješajući ili tresući posudu, prema potrebi dodajući vodu, oko 20 minuta do pola sata, ovisno o količini. Na lim za pečenje zatim stavite papir za pečenje i pospite ga šećerom te dodajte korice. Uvaljajte ih u šećer i ostavite da se suše na limu dva do tri dana pa spremite u kutiju ili staklenku koja se može zatvoriti.

7 prefinih jela za blagdanski tjedan: Slatki i slani recepti za najslasniji Božić Piletina u kremastom umaku Porchetta Porchetta +3 Tortilja

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju