Ako želite uživati u sočnom mesu, izložite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na niskim temperaturama. Ovaj kulinarski trik vrijedi za većinu žilavijih komada mesa, ali i juneća rebra.

Juneća rebra bit će ukusnija ako ih satima kuhate u finom umaku na bazi suhog crvenog vina i začina, a potom poslužite uz pire od krumpira.

Postupak će biti jednostavniji ako ovo jelo pripremite u loncu od lijevanog željeza s poklopcem s kojim možete kuhati i na štednjaku i u pećnici.

Sastojci za juneća rebra:

  • 1 kg junećih rebra s kostima
  • 500 ml suhog crvenog vina
  • 500 ml junećeg temeljca
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 3-4 grančice svježeg timijana
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 2 štapića cimeta
  • 2 sušene čili papričice
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 1 luk
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica papra

Priprema junećih rebara:

  1. Posolite i popaprite juneća rebra. Ostavite ih pola sata vani da dosegnu sobnu temperaturu.
  2. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
  3. Zagrijte ulje u loncu na štednjaku. Dodajte rebra i zapecite ih sa svake strane oko pet minute dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
  4. Izvadite rebra iz lonaca, a na preostaloj masnoći prepirjajte luk narezan na krupnije komade. Pirjajte luk oko tri minuta dok ne omekša.
  5. Dodajte očišćeni češnjak u komadu i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  6. Dodajte koncentrat rajčice, dobro sve zajedno pomiješajte i kuhajte još dvije do tri minute.
  7. Deglazirajte lonac s crvenim vinom. Kada vino zavrije, u lonac vratite meso i kuhajte zajedno oko 10 minuta.
  8. U lonac dodajte i mesni temeljac, i u njega uronite grančice timijana i ružmarina, štapiće cimeta i sušeni čili.
  9. Poklopite lonac, stavite ga u pećnicu i termički obrađujte meso oko 2,5 do 3 sata dok ne pada s kosti.
  10. Podignite poklopac, povisite temperaturu na 220 Celzijevih stupnjeva i termički obrađujte sve zajedno još oko pola sata dok se meso ne zapeče, a umak ne reducira.
  11. Poslužite toplo s pireom od krumpira. Dobar tek!

Trik od 90 sekundi s kojim ćete uvijek savršeno ispeći meso na roštilju Roštilj +0 Žar

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju