Ne morate biti sushi majstor da biste dobro skuhali rižu za ovo popularno japansko jelo. Dovoljno je slijediti neka osnovna pravila i nabaviti odgovarajuće sastojke.

Kupite pravu rižu za sushi

Uspješan sushi možete napraviti samo s odgovarajućom vrstom riže. U supermarketima i specijaliziranim trgovinama ona se prodaje pod imenom sushi rice ili riža za sushi. Riječ je o posebnoj riži kratkog zrna koja ima već postotak škroba od drugih vrsta što joj daje ljepljivu teksturu koja je potrebna u pripremi ovoga jela.

Obavezno je isperite

Da biste postigli odgovarajući teksturu i okus sushi riže, važno je sirova zrna dobro isprati u vodi. Ispirite rižu u čistoj vodi nekoliko puta sve dok voda ne postane bistra. Rižu možete i ostaviti da se namače u čistoj vodi otprilike 30 minuta prije kuhanja. Ovaj dodatan korak pomoći će vam da omekšate zrna i pripremite ih za termičku obradu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Obiteljski restoran u centru Zagreba koji poslužuje sushi bez ribe i burgere bez trunke mesa

Skuhajte sushi rižu na pravilan način

Rižu kuhajte u vodi u omjeru 1:1. Ne trebaju vam posebne šalice za mjerenje – upotrijebite bilo koju čašu u kuhinji kako biste izmjerili istu količinu riže i potrebnu vodu.

Rižu možete termički obraditi u specijaliziranom kuhalu za rižu, ili na štednjaku u običnom loncu s poklopcem. Odaberite prozirni poklopac koji odgovara veličini lonca u kojem ćete kuhati rižu kako biste vidjeli što se događa tijekom termičke obrade i kako para ne bi izlazila iz lonca tijekom kuhanja.

U lonac ubacite ispranu rižu i čistu vodu, poklopite lonac i pustite da voda zavrije. Potom smanjite temperaturu na lagano i pustite da se kuha 10 minuta. Nemojte dizati poklopac tijekom ovog procesa niti miješati rižu.

Nakon isteka 10 minuta termičke obrade, riža je trebala „popiti“ svu tekućinu u loncu. Isključite štednjak i ostavite rižu u poklopljenom loncu još 10 minuta. Ne dižite poklopac.

Po isteku ovog vremena začinite kuhanu rižu sa začinjenim rižinim octom te ste spremni za pripremu sushija. Sretno!

Gyotaku sushi bar: Nova umjetnička jela koja možete "upecati" na 14 lokacija Gyotaku sushi - 14 Gyotaku sushi - 13 Gyotaku sushi - 12 +10 Gyotaku sushi - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju