Bobičasto voće, a pogotovo ono organsko, ima kratak rok trajanja. Šarene borovnice, maline, kupine i drugo bobičasto voće mogu početi truliti i unutar 24 sata otkad ste ih kupili.
Da biste spriječili truljenje, važno ih je dobro oprati odmah nakon što ih donesete kući. Izvadite ih iz pakiranja i uronite u kupku sastavljenu od vode i octa.
Istraživanja su pokazala da octena kiselina pomaže u uništavanju spora plijesni i bakterija s površine voća, što produljuje njihov rok trajanja. Ne brinite se, nećete osjetiti okus octa na voću nakon pranja.
Isto tako, važno je bobičasto voće dobro osušiti prije stavljanja u hladnjak kako biste spriječili njihovo preuranjeno truljenje.
Sastojci za pranje bobičastog voća:
- 1 l obične vode
- 200 ml octa
- bobičasto voće
Kako pravilno oprati bobičasto voće?
- U veliku zdjelu stavite vodu i ocat i dobro promiješajte.
- Uronite bobičasto voće u dobivenu tekućinu i pustite da se tako namače oko pet minuta.
- Ocijedite tekućinu od bobičastog voća i isperite ga čistom vodom.
- Oprano voće stavite na papirnate ručnike i dobro posušite.
- Papirnati ručnik stavite i na dno posude u kojoj ćete čuvati voće te sve zajedno pohranite u hladnjak.