U novom MasterChefovu stres-testu kandidati su imali zadatak rekonstruirati složeno jelo od lignji koje je osmislio chef Toni Boban. U tom su jelu trebali spojiti Aziju i Mediteran. Nakon što su kušali originalno jelo, dobili su recept koji su trebali realizirati u 60 minuta.

Na ocjenjivanju je Hrvoje Stošić od chefa Tonija dobio trojku zbog ozbiljne greške. Naime, žiri i gost kuhar u njegovu su jelu pronašli zub lignje. Sličnu ocjenu dali su mu i mentori. Član žirija, chef Mario Mihelj, koji je također našao zub, kazao mu je: "Jelo je bilo korektno, ali zubi na koje sam naišao u oba griza bacaju jelo na dno."

Hrvoje Stošić napustio je MasterChef, a kako bi se nešto naučilo na njegovoj pogrešci, idući put prilikom čišćenja lignji ne treba zaboraviti na detalje koji mogu upropastiti jelo. 

MasterChef,18.epizoda - 3 MasterChef,18.epizoda - 3 (Foto: Nova TV)

Lignje su omiljene u kuhinjama diljem svijeta, bilo da se narežu na kolutiće, uvaljaju u brašno i prže dok ne postanu hrskave ili pak peku na žaru i posluže s maslinovim uljem, češnjakom i peršinom. Punjene lignje nerijetko se pripremaju se s nadjevom od riže, pancete, sira ili povrća, a zatim peku u pećnici.

Salata od lignji i povrća također je popularna, baš kao i lignje u umaku od vina ili rajčice koje se kuhaju polako dok ne omekšaju. Za koju god se varijantu odlučili, lignje najprije treba dobro očistiti. Čišćenje lignji zahtijeva određeni trud, ali nam zato dobro odrađen posao jamči slasne rezultate. Ako ste kupili lignje na tržnici, trebate odvojiti glavu s utrobom od tijela lignje. Potom izvucite onaj "plastični" dio kosti iz tijela i ogulite opnu te uklonite i zub.

Kako očistiti lignju:

  1. Lignje dobro isperite pod tekućom vodom. Nježno povucite glavu prema dolje kako biste je odvojili od tijela lignje. Dok povlačite glavu, izvući ćete i unutrašnjosti, uključujući i tanku prozirnu hrskavicu ("pero") koja se nalazi unutar lignje i izgleda poput plastike. Ako hrskavica ostane unutar tijela, jednostavno je izvadite prstima.
  2. Uklonite sve preostale unutrašnje dijelove i membrane iz unutrašnjosti. Nježno ogulite kožu s vanjske strane lignje. Koža bi se trebala lako skinuti, iako ponekad zahtijeva malo strpljenja. Ako želite, možete ostaviti kožu za dodatni okus. Isperite cijelo tijelo lignje pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili sve preostale ostatke unutrašnjosti ili pijeska.
  3. Zatim krenite na čišćenje glave. Odvojite glavu od krakova. Potražite oko pa nožem odrežite dio ispred oka. Pazite da ne zarežete vrećicu s tintom. Ako želite, tintu možete iskoristiti – povucite je pazeći da ostane u komadu.
  4. Odstranite zube, ili kljun koji izgleda poput kuglice, čvrsti dio koji se nalazi u sredini krakova. Možete ga jednostavno izvući prstima, odnosno istisnuti. Peraje (krila) odrežite pa lagano odvojite i ogulite opnu tako da je nježno povučete s tijela.

Jedan od načina čišćenja lignji možete provjeriti i u videu u nastavku: 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju