Ljeti volimo laganija i jednostavna jela čija priprema ne zahtijeva sate provedene uz štednjak. Bogate i ukusne salate zamijenit će i glavna jela i predjela, ali to ne znači da ćemo ostati gladni. Osim sezonskog povrća, češće ćemo se sjetiti i morskih plodova, pa nam je tako pažnju privukao ovaj recept nutricionistice Zrinke Babić koji smo pronašli na portalu www.krenizdravo.hr.
Salata od liganja i krumpira gotova je vrlo brzo, a ne morate biti meštar od morske hrane da bi vam ispala dobro – dovoljno je da znate zakuhati vodu u loncu. Kombinacija svakodnevnih sastojaka, krumpira, luka, češnjaka, uz naravno lignje u glavnoj ulozi i malo maslinova ulja i maslina za mediteranski štih, dobitna je kombinacija za tople dane. Dobar tek!
Sastojci za salatu od liganja i krumpira:
- 500 g lignji
- 500 g krumpira
- 1 crveni luk, narezan na polumjesece
- 2 režnja češnjaka, nasjeckana
- 100 ml maslinovog ulja
- 50 ml vinskog octa
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol
- 2 žlice peršina, svježe nasjeckanog
- nekoliko maslina
Priprema salate od liganja i krumpira:
- Lignje očistite, operite i narežite na kolutove.
- Zakuhajte vodu, dodajte sol, a potom ubacite lignje te ih kuhajte oko četiri minute dok malo ne omekšaju. Nemojte ih prekuhati jer će postati gumenaste.
- Kada su lignje kuhane, ostavite ih sa strane da se ohlade.
- Krumpir ogulite i narežite na kockice.
- Krumpire kuhajte u vodi do 15 minuta, ali nemojte ih prekuhati kako se ne bi raspali.
- Kada je krumpir kuhan, ostavite ga sa strane da se ohladi.
- U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, vinski ocat, sol, papar i češnjak te pomiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte lignje, crveni luk i krumpir, a potom ih prelijte prethodno napravljenom mješavinom.
- Pred kraj posipajte po želji peršinom i maslinama.
- Salata je spremna za posluživanje, a po želji dodatno je rashladite u hladnjaku.
Hladi već za prvi pogled: Iznenađujuće slasna salata od lubenice koju ćete htjeti jesti svakog dana +0