Pogreška koja se u restoranima, ali i u MasterChefu, ne oprašta jest loše očišćena riba, a upravo je zbog kosti viška natjecatelj Ante Vukadin morao napustiti show. U stres-testu kandidati su replicirali jelo chefa Stjepana Vukadina u kojem je glavna zvijezda bio brancin.

"Ovo me slomilo", komentirao je Ante kada je saznao da je chef Goran Kočiš uočio diskreditirajuću pogrešku.

Čišćenje ribe 

Prvi korak za pripremu jela od ribe jest čišćenje od ljuski, a zatim i filetiranje, ako recept to traži. Ribu možete očistiti od ljuski tako da je držite za glavu dok nožem skidate ljuske. Odaberite nož koji neće zarezati kožu i meso, nego će samo skinuti ljuske.

Nakon čišćenja od ljuski ribu pažljivo zarežite po dužini između peraja kako biste izvadili utrobu i isprali unutrašnjost. Ne zaboravite očistiti opnu i tamne dijelove koji bi mogli pokvariti jelo gorčinom, kao i škrge.

Ribu zatim lagano zarežite iza glave do kosti s obje strane i prerežite kost tako da odvojite glavu. Glavu i kosti sačuvajte za pripremu temeljca. Zarežite ribu po dužini što bliže kosti pa to učinite i s druge strane ribe. Nakon toga plošno položite ribu i provucite oštricu blizu repa pa jednim potezom, pridržavajući drugom rukom rep, odvojite meso. To učinite i s druge strane kako biste izvadili glavnu kost. Zatim slijedi čišćenje manjih kosti. 

Zlatni trikovi 

Na oba fileta nožem malo zarežite trbušne kosti kako biste ih odvojili. Nakon toga uzmite pincetu za čišćenje ribe i rukom prođite po mesu kako biste osjetili gdje se nalaze kosti. Nakon što izvadite svaku kost, umočite pincetu u posudu s vodom kako biste si olakšali posao.

Chef Stjepan Vukadin kandidatima je dao vrijedan savjet: riblji temeljac radi se u hladnoj vodi kako bi se ispustile esencije ribe, a u njega se stavljaju kosti, a ne meso. Kako napraviti odličan riblji temeljac, provjerite ovdje, a u nastavku je i video na kojem možete provjeriti filetiranje raznih vrsta riba. Ne propustite novi ciklus zabavnog showa MasterChef, koji će pokazati koji su kandidati u kulinarskim vještinama slabiji, a koji jači.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju