Guste i fine, jesenske juhe od bundeve fantastično su jelo koje će zasititi i zagrijati. Ovdje možete potražiti recept Sandre Rončević koji provjereno pali svaki put - jedan je od najjednostavnijih i najbržih.

Nakon što usavršite pripremu klasičnog recepta, otići možete i korak dalje, poigrati se sastojcima koji će joj dati posve novi štih.

Domaće kobasice

Ploške kobasice možete iskoristiti kao bazu. Popržite ih u loncu, dolijte vode i začine i ostavite neka krčka pa dodajte ostale sastojke. Juhu poslužite s naribanim sirom i nekoliko kapi bučiina ulja.

Ljute papričice

Pikantne papričice pružaju dodatan „kick“ juhi od bundeve. Očistite ih od sjemenki i narežite na tanke ploške pa ubacite u juhu dok se kuha. 

Azijski začini

S bundevom možete otputovati u Aziju – u juhu dodajte miso pastu ili sojina umaka, malo rižinog octa koji će pružiti svježine i poslužite je s rezancima od heljde.

Mediteranski motar

Motar je odlčan dodatak ako želite da juha od bundeve dobije mediteranski štih. Koristite li ukiseljene listiće prethodno ih možete isprati u vodi pa tek kratko prokuhati u juhi da omekšaju i pruže finu aromu.

Hrskavci od sira

Hrskave ploške sira daju zanimljivu teksturu kremastoj juhi, baš kao i popržene kockice kruha. Naribani sir poput parmezana stavite u malim hrpicama na tavu bez ulja, pričekajte par minuta da se otope, okrenite ih i prebacite u posudice za posluživanje.

Kremasti grah

Gusta krem juha od bundeve odlično se slaže s jednakom takvom juhom od graha. Napravite dvije juhe pa ih pažljivo ulijte u tanjur tako da svaka zauzme svoju polovicu – takav način posluživanja može biti poprilično efektan.

Kuhana heljda

Heljda, ječam, kvinoja ili proso su odlični dodaci kremastim juhama jer će ih učiniti zanimljivijima i hranjivijima.

Pesto

Pesto je također odličan dodatak – kako vizualno, tako i okusno. Možete ga staviti u slastičarsku vrećicu pa ga istisnuti na juhu stvarajući zanimljive oblike.

Gorgonzola na tostu

Plavi sirevi i bundeva se dobro slažu. Rastopite ploške gorgonzole ili nekog drugog sira na hrskavom tostu, razrežite ga na štapiće pa poslužite uz juhu za umakanje.

Povrće s roštilja

Povrće s grila pruža finu aromu po dimu. Nakon pečenja izmiksajte ga štapnim mikserom, propasirajte pa koristite kao dodatak juhi od bundeve.

Slanina i čvarci

Efektni ukras juhi bit će i hrskava pržena slanina, sjeckana pečena kobasica pa čak i krvavica ili čvarci, koji moraju biti tanki.

Orasi i sjemenke

Ako niste za mesne dodatke, a tražite nešto hrskavo – popržite na tavi bez ulja orašaste plodove poput lješnjaka, oraha, indijskih oraščića ili sjemenki bundeve, sezama i suncokreta.

Gremolata

Za talijanski štih, juhu poslužite s gremolatom. Nasjeckajte češnjak i peršin što sitnije pa naribajte limunovu koricu i maslinovo ulje pa ukrasite juhu.

Maslac od kikirikija

Juhu od bundeve ukrasite hrskavim maslacem od kikirikija koji će dati finu aromu i teksturu. Stavite ga u plastičnu vrećicu kojoj odrežite vrh pa ga istisnite na juhu.

Pečeni češnjak

Uzmite glavicu češnjaka i odrežite joj vrh. Prelijte je maslinovim uljem, zamotajte u foliju ili papir za pečenje pa pecite oko 45 minuta. Unutrašnjost češnjeva će se pretvoriti u finu pastu koju dodajte u juhu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju