Coleslaw je američka salata sastavljena od naribanog povrća te kremastog umaka koja se poslužuje kao prilog namirnicama pečenima na roštilju.
Riječ je o idealnoj salati za ljetna druženja na otvorenom. Iznimno je fleksibilna i ima dobar okus bez obzira sljubljujete li je s burgerom, hot dogom, pečenom piletinom, rebrima ili čak ribom.
Evo što sve možete napraviti da poboljšate okus te salate:
1. Koristite više različitog povrća
Da bi salata bila i ostala hrskava i nakon hlađenja u hladnjaku za pripremu se najčešće koristi korjenasto povrće i kupusnjače poput kupusa i mrkve. Uz običan i ljubičasti kupus te mrkvu u coleslaw možete staviti i naribane stapke brokule i cvjetače, kelj, pa čak i povrće poput bok choya. Poigrajte različitim okusima i kombinacijama.
2. Koristite ribež
Iako je kupus i mrkvu moguće ručno rezati za salatu, bolje rezultate dobit ćete ako se poslužite ribežom ili sjeckalicom povrća. Ujednačeno narezano povrće lakše će biti i odgovarajuće začiniti.
3. Posolite
Nitko ne želi jesti vodeni coleslaw. S obzirom da se kupus sastoji od 92 posto vode, chefovi upozoravaju da ga je važno posoliti prije miješanja s ostalim sastojcima kako bi se izvukla iz njega sva nepotrebna vlažnost. Naribajte kupus, posolite ga i stavite u hladnjak na oko sat vremena. Nakon toga ocijedite višak vode i nastavite s pripremom salate.
4. Dodajte još hrskavih elemenata
Salata će biti još hrskavija i ukusnija ako u nju dodate orašasto voće i/ili sjemenke. Na raspolaganju vam je sve od oraha, pistacija, badema i indijskih oraščića do suncokretovih i bučinih sjemenki. Ako volite nešto slatkoće u vašoj salati dodajte i sušeno voće poput sušenih brusnica ili grožđica.
5. Ekseprimentirajte s dresingom
Klasični preljev za coleslaw radi se od majoneze, senfa, octa, soli, papra te eventualno nešto meda. Možete se i poigrati okusima pa povrće začiniti s preljevom inspiriranom azijskom kuhinjom sastavljenom od umaka od soje, rižinim vinom, sezamovim uljem, palminim šećerom i nasjeckanim kikirikijem.
Kuhinja puna mirisa, živih boja i začina: Recept za tabbouleh, jednostavnu salatu od bulgura +9