Kitica začinskog bilja mirisan je znak pažnje juhama, ali i drugim jelima kao što su gulaši, variva, umaci ili temeljci – važno je samo da ima dovoljno tekućine u kojoj će otpustiti svoje miomirise. Francuzi su osmislili taj jednostavan, ali moćan dodatak jelima i nazvali ga bouquet garni.

Mali buket začina poveže se uzicom koja se potom zaveže za držak posude kako bi se prije posluživanja začini lako uklonili. Umjesto vezanja može se staviti i u vrećicu od muslina, tankog materijala koji će držati začine na okupu. Poslužit će i gaza.

Klasični francuski bouquet garni je malen i sastoji se od tri peršinove grančice, jedne grančice majčine dušice i jednog osušenog lovorovog lista. Ovisno o regiji, dodaje se celer, poriluk ili kadulja. U Provansi se obavezno dodaje ružmarin, a ponekad i osušena narančina korica. U klasičnoj je francuskoj kuhinji bouquet garni sadržavao i klinčiće Bio je omotan tankom kriškom pancete.

Sastojci za bouquet garni:

  • 4-6 stabljika peršina
  • 1 list lovora
  • 2-3 grančice svježeg timijana (ili: kadulja, ružmarin, estragon, bosiljak, origano…)
  • 1 žličica crnog papra u zrnu po želji
  • Trebat će vam i:
  • kuharski konac ili tanka špaga (od materijala koji su namijenjeni za kuhanje)
  • gaza (ako koristite papar)

Priprema bouquet garnija:

  1. Stavite kuhinjski konac ili špagu na radnu površinu. Odrežite ga tako da ne bude predugačak, ali dovoljno velik da možete zavezati bilje. Začinsko bilje i lovorov list složite na špagu u malu hrpu tako da stabljike budu paralelne jedna s drugom. Zavežite konop oko začinskog bilja u čvor.
  2. Ako koristite papar u zrnu, koristite gazu. Stavite začinsko bilje, lovorov list i papar u zrnu na sredinu preklopljene gaze i skupite je po uglovima pa vežite uzicom. Bouquet garni je spreman za stavljanje u juhe, gulaše ili neka druga jela.

Dobro ga je imati blizu: Recept za prženi luk koji dodaje hrskavost raznim jelima Hrskavi luk - 4 Hrskavi luk - 2 Hrskavi luk - 1 +0 Hrskavi luk - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju