Iako zahtijeva dužu termičku obradu i više pažnje, meso je uvijek finije kada se peče s kostima. Ovo pravilo vrijedi i kod pečenja šunke.

Ako želite uživati u finoj pečenoj šunki, upotrijebite kuhanu šunku s kosti. Za ovaj recept bit će vam potreban i kuhinjski termometar.

Uz slanu šunku savršeno će odgovarati kombinacija slatke melase i meda te osvježavajućeg citrusnog voća poput grejpa i naranče.

Napravite na štednjaku glazuru od citrusnog voća, melase, senfa i papra i premažite šunku pred kraj pečenja za optimalne rezultate.

Recept za pečenu šunku s citrusima:

  • 1 kuhana šunka na kosti od 3 do 4 kg
  • 125 ml soka od grejpa
  • 125 ml narančina soka
  • 70 g melase
  • 3 žlice meda
  • 3 čajne žličice papra
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica senfa Dijona

Priprema pečene šunke s citrusima:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
  2. Nožem zarežite površinu kuhane šunke oko jednog centimetra.
  3. Prekrijte šunku i stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 2 do 2,5 sata ovisno o veličini, odnosno dok sredina šunke ne dosegne temperaturu od 54 stupnjeva Celzija.
  4. Za to vrijeme u velikom loncu zagrijte sok grejpa i naranče. Kuhajte smjesu oko šest do osam minuta dok se upola ne reducira i zgusne.
  5. Tada dodajte melasu, med, smeđi šećer, senf i papar. Promiješajte i kuhajte sve zajedno još desetak do 15-ak minuta.
  6. Izvadite šunku iz pećnice premažite je pripremljenom glazurom i vratite u pećnicu na još 15 do 20 minuta, odnosno dok meso u sredini ne dosegne temperaturu od 60 Celzijevih stupnjeva.
  7. Poslužite s prilogom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju