Tko ne voli hrskavu piletinu nek digne ruku! Okej, zasigurno ima i takvih, ali većini je poanta pohanog mesa u vrućem omotaču koji hrska pod zubima i tako savršeno slaže s mesnim sokovima koji izlaze iz sočnog zalogaja.

Ako smo vas uspjeli navesti da zagrijete tavu (ili pećnicu), evo i trikova koji mogu pomoći da dobijete savršeni ručak koji ćete uporno reprizirati.

Pečenje u pećnici

Hrskavost piletine najteže je postići u pećnici, ali ako se odlučite za tu metodu, krušne mrvice, usitnjene krekere ili dvopek najprije lagano popecite na suhoj tavi pa se tek onda bacite na paniranje.

Brzina kao vrlina

Kraće pečenje znači manje vlage i više sočnosti pa posegnite za manjim komadima mesa i ne štedite na udarcima batom kako biste stanjili piletinu.

Škrobno brašno

U kombinaciji s oštrim brašnom, jestivi škrob sprečava razvijanje glutena te pomaže u upijanju viška tekućine. Da bi meso bilo sočno iznutra, a hrskavo izvana, sve što trebate je zamijeniti četvrtinu brašna s jestivim škrobom. Više doznajte ovdje.

I žlica majoneze...  

Majoneza štiti piletinu od isušivanja, produbljuje joj okus te omogućuje krušnim mrvicama da se bolje “zalijepe” za površinu mesa. Oni koji su probali tvrde da ovako pripremljena piletina ima okus kao da je pržena u dubokom ulju. Kliknite ovdje ako želite znati više.  

Pivska smjesa

Želite li ispohati hrskav komad piletine, poslužite se tijestom na bazi hladnog piva. Chef John s YouTube kanala Food Wishes obožava pečene komade koji ostaju hrskavi i desetak minuta nakon što ih izvadite iz dubokog ulja. Ovdje možete naći recept za smjesu. 

Mrvičice, a ne mrvice 

Manje krušne mrvice lakše prijanjaju pa želite li da piletina bude hrskavija, stavite mrvice u plastičnu vrećicu i prijeđite nekoliko puta valjkom kako bi bile sićušne.

Bez pretjerivanja s uljem

Para je neprijatelj broj jedan prilikom pohanja mesa, a kako se ne bi zavukla ispod smjese i pokvarila vam tek, nemojte pretjerivati s uljem. Za uobičajenu količinu oko pola centimetra ulja u tavi bit će dovoljno.

Bjelanjci su dobra ideja

Bjelanjci su puni proteina i dobrodošli su u smjesi za pohanje jer stvaraju čvrstu vezu između mesa i mrvica.

Alkohol ili mineralna

Oba sastojka su odličan dodatak smjesi za paniranje. Dodajte malo mineralne vode, votke ili rakije i dobit ćete ukusne zalogaje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju