Savršeni pečeni krumpir hrskav je izvana, a pahuljast i mekan iznutra. Ova kontrastna tekstura može se postići upotrebom određenih vrsta krumpira, izlaganjem visokim temperaturama, ali i premazivanjem različitim sastojcima.

Gastroznalci savjetuju da upotrijebite male mlade krumpire, prepolovite ih po pola, a potom nožem urežete križni uzorak u njih. Na taj način masnoća će bolje prodrijeti u krumpir i ponuditi dodatnu dubinu okusa.

Okus pečenih krumpira bit će još bolji ako prilikom pečenja upotrijebite maslac koji je aromatiziran finim dodacima poput češnjaka, peršina i nešto sira.

Sastojci za hrskavi pečeni krumpir:

  • 10-12 mladih krumpira
  • 30 g naribanog parmezana
  • 3 žlice rastopljenog maslaca
  • 2 žlice senfa dijon
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sušeni peršin za posluživanje
  • sol i papar po želji

Priprema hrskavih pečenih krumpira:

  1. Operite krumpir i dobro ga posušite. Prepolovite ga i nožem urežite križni uzorak.
  2. U plitkoj vatrostalnoj posudi za pečenje pomiješajte rastopljeni maslac, senf, sitno nasjeckani češnjak, sušeni peršin i parmezan. Posolite i popaprite smjesu.
  3. Uvaljajte krumpire u pripremljenu smjesu.
  4. Stavite peći krumpire u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko pola sata, odnosno dok krumpiri ne postanu hrskavi, a sir se ne zapeče.
  5. Poslužite toplo kao prilog. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju