Savršeni pečeni krumpir hrskav je izvana, a pahuljast i mekan iznutra. Ova kontrastna tekstura može se postići upotrebom određenih vrsta krumpira, izlaganjem visokim temperaturama, ali i premazivanjem različitim sastojcima.
Gastroznalci savjetuju da upotrijebite male mlade krumpire, prepolovite ih po pola, a potom nožem urežete križni uzorak u njih. Na taj način masnoća će bolje prodrijeti u krumpir i ponuditi dodatnu dubinu okusa.
Okus pečenih krumpira bit će još bolji ako prilikom pečenja upotrijebite maslac koji je aromatiziran finim dodacima poput češnjaka, peršina i nešto sira.
Sastojci za hrskavi pečeni krumpir:
- 10-12 mladih krumpira
- 30 g naribanog parmezana
- 3 žlice rastopljenog maslaca
- 2 žlice senfa dijon
- 1-2 češnja češnjaka
- sušeni peršin za posluživanje
- sol i papar po želji
Priprema hrskavih pečenih krumpira:
- Operite krumpir i dobro ga posušite. Prepolovite ga i nožem urežite križni uzorak.
- U plitkoj vatrostalnoj posudi za pečenje pomiješajte rastopljeni maslac, senf, sitno nasjeckani češnjak, sušeni peršin i parmezan. Posolite i popaprite smjesu.
- Uvaljajte krumpire u pripremljenu smjesu.
- Stavite peći krumpire u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko pola sata, odnosno dok krumpiri ne postanu hrskavi, a sir se ne zapeče.
- Poslužite toplo kao prilog. Dobar tek!