Ponekad se bolje vratiti osnovnim namirnicama i provjerenim receptima. Ovaj slijed prati upravo tu filozofiju. Juha od cvjetače odlično će poslužiti kao uvertira u nešto modernije glavno jelo bazirano na tri klasične namirnice koje svi vole i na kraju jabuke u šlafroku koje su spremale i naše bake za desert kad bi im ponestalo vremena i inspiracije.

Ako vam nedostaje nešto od namirnica, ne brinite jer sve možete naručiti sa Stridon webshopa i tako ne gubiti dragocjeno vrijeme na odlazak u trgovinu. Čak i ako naručite subotom jer dostavu vrše od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati. Sve što naručite do 15 sati na vašu će adresu doći u roku dva sata. Iznos minimalne narudžbe je 200 kuna, a dostava je besplatna na području Zagreba i Zagrebačke županije u sklopu ''Tjedna online shoppinga''.

 

Krem juha od cvjetače

Kremaste juhe idealne su za hladne mjesece jer osim što su ukusne i griju, osiguravaju prijeko potrebne hranjive tvari.

Sve što vam treba za ovu krem juhu su glavica cvjetače, litra povrtnog temeljca, crveni luk, suncokretovo ili maslinovo ulje, dvije žlice sitnih zobenih pahuljica i začini po želji.

Na ulju dinstajte luk narezan na veće komade, dodajte cvjetaču isto narezanu na veće komade, malo posolite i kratko propirjajte. Podlijte temeljcem. Kada zakipi dodajte zobene pahuljice i kuhajte dok povrće ne omekša. Izmiksajte štapnim mikserom, vratite na vatru nakratko i dodajte začine po želji.

Svinjski kotleti punjeni krumpirom i sirom

Dobar komad mesa oduševit će svakog gosta. Još kad mu dodate krumpir i topljeni sir, dobili ste glavno jelo o kojem će se pričati. To je svakako jelo uz koje ćete svoje goste morati podsjećati da ostave mjesta za desert.

Pravite li večeru za četvero, od sastojaka će vam trebati četiri svinjska kotleta debljine oko 2 centimetara, dva srednje velika krumpira, 150 grama topljivog sira (važno je da veća količina sira bude neutralnijeg okusa, a manji udio da sadrži začinjeniji i aromatičniji sir) te tri žlice otopljenog maslaca.

Zagrijete pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva, a u svinjskim kotletima napravite 'džep' za punjenje. Ogulite krumpire i narežite ih na ultra tanke kriške od svega nekoliko milimetra debljine. Za to će vam najbolje koristiti ribež. Papirnatim ručnikom odstranite višak vode iz krumpira. Krumpire pomiješajte s naribanim sirom, soli i paprom, te jednom žlicom otopljenog maslaca. Napunite džep u svinjskom kotletu ovako pripremljenom smjesom dok ne potrošite sve sastojke. Vanjsku stranu kotleta dodatno posolite i popaprite.

Pecite kotletu na limu za pečenje kojeg ste 'namastili' s dvije žlice otopljenog maslaca na 200 stupnjeva Celzija oko 40 do 50 minuta.

 

Pohane jabuke

Jabuke je moguće kupiti tijekom cijele godine, no posebno ih volimo jesti u toplim desertima pa nas često asociraju na jesen. Tome u prilog ide i činjenica da se Svjetski dan jabuka slavi upravo 20. listopada.

Ovaj desert brzo je gotov, ali toliko ukusan da se tražiti porcija više. Trebat će vam tri veće jabuke, dva jaja, 20 dag oštrog brašna, dvije velike žlice ruma, 2 dcl mlijeka, 5 dag šećera, prstohvat soli, 10 dag škrobnog brašna i 1 dcl masnoće po želji.

Razmutite dva jaja. Dodajte sol, šećer i rum pa dobro promiješajte. Ubacite oštro brašno i mlijeko pa razradite pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudica. Smjesa mora biti gušća od one za klasične palačinke. Jabuke ogulite i operite. Narežite ih na ploške, a zatim jednostavno nožićem ili minijaturnim kalupom za rezanje keksa odstranite tvrdu sredinu s košticama. Uvaljajte ih u škrobno brašno.

U zdjeli ili dubljoj tavi za prženje zagrijte odabranu masnoću na srednje jakoj vatri. Plošku jabuke umačite u smjesu, malo protresite da se ocijedi višak i pažljivo spuštajte u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok ploške ne poprime zlatnožutu boju. Stavite ih na tanjur obložen kuhinjskim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Poslužite sa šećerom u prahu ili cimetom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju