Prašina, prljavština, izmet i ostaci životinja, kao i bakterije samo su neki od „stanovnika“ koje pronalazimo na limenkama pića. Želite li smanjiti rizik od zaraze, prva stvar koju treba napraviti prije nego što je otvorite i otpijete iščekivani gutljaj, je čišćenje.

U trendu Hrvatska ima divno more Teške su riječi pale Razlozi zbog kojih se turisti ne vraćaju kod nas na more: "Hrvati su postali jako neljubazni u zadnjih 10 godina" Faširanci od mljevenog mesa i tikvica Puni okusa Faširanci od mljevenog mesa i tikvica: Toliko su sočni da ćete ih htjeti jesti cijelo ljeto Malo Grablje - 4 Otok sunca Selo duhova na Hvaru: Malo Grablje u kojem ćete naći restoran s milijun zvjezdica

Baš kao što bismo oprali prljave ruke prije nego što navalimo na kakvu hranu prstima, tako je poželjno vodom i sapunom oprati limenku. Nemate li takav luksuz pri ruci, a užasno ste žedni, poslužit će i dezinfekcijsko sredstvo ili antibakterijske maramice.

Analize limenki pokazuju kako su primjerci u aparatima ipak nešto čišći od onih koje kupujemo u trgovinama pa su nešto sigurniji odabir, ali i njih je poželjno očistiti kako se ne bismo zarazili.

Jedna od najčešćih bakterija koja se nalazi na limenkama je E. coli, popularni mikroorganizam koji normalno živi u crijevima čovjeka, ali u slučaju zaraze izaziva razne infekcije. Escherichia coli može uzrokovati i upalu žuči, upalu pluća, kao i sepsu pa ju je u svakom slučaju bolje spriječiti i oprati limenku nego se liječiti.