Iskoristite obilje šparoga na tržnicama i u trgovinama. Ovoga tjedna uživamo u njihovu opojnom okusu i obilju vitamina i minerala koje pružaju.

Šparoga je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na području Mediterana jede već posljednjih 2000 godina. One su dobar izvor vitamina A, B i K, kao i kalcija, fosfora i željeza.

Ovo povrće sadrži flavonoide i saponine sa snažnim protuupalnim svojstvima, koji čuvaju srce i krvne žile. Flavonoidi u šparogama smanjuju loše razine kolesterola i krvni tlak te tako preventivno djeluju na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava.

Povrh svega, u stotinu grama šparoga nalazi se samo 20 kalorija, pa je riječ o niskokaloričnoj namirnici koja se preporučuje svima koji paze na svoju težinu.

Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom (Foto: Shutterstock)

Kako pravilno očistiti šparoge?

Drvenasti dio šparoge nije jestiv i ako pokušavate pripremiti to proljetno povrće bez odgovarajućeg čišćenja, dobit ćete nejestiv obrok. Pitate se koji dio trebate baciti? Savijte šparogu sve dok ne pukne na dijelu gdje zadebljala stapka prelazi u mekani vrh. Tvrdi dio odstranite, a upotrijebite samo mekane dijelove.

Kako pripremiti šparoge?

Pripazite kako termički obrađujete šparoge – ne pretjerujte s kuhanjem ili pečenjem. Ovisno o debljini šparoge, bit će im potrebno tek tri do pet minuta u vrućoj vodi ili na tavici s maslacem.

Dovoljno ih je začiniti tek s malo soli i papra, češnjaka te malo svježe iscijeđenog limunova soka.

Šparoge se mogu pripremiti na različite načine – a najčešće služe kao prilog uz mesna i riblja jela. Odlično se sljubljuju s jajima, vrhnjem i sirom.

U nastavku teksta dajemo vam ideje za pripremu pet različitih jela sa šparogama u glavnoj ulozi.

Quiche sa sirom i šparogama Quiche sa sirom i šparogama (Foto: Shutterstock)

JUHA OD ŠPAROGA

Kuharica Ana Morgan iz obiteljske konobe u Istri otkrila nam je svoj recept za ljekovitu juhu od šparoga u kojoj se uživa u svakom zalogaju. Prema želji možete je obogatiti škampima ili kozicama, pršutom, slaninom ili kremastim sirom.

PROLJETNA TJESTENINA SA ŠPAROGAMA

Pasta primavera ili proljetna tjestenina odličan je izbor kada biste pojeli nešto fino, ali nemate mnogo vremena za pripremu. Kuhanu tjesteninu sljubite sa šparogama, mladim graškom i jednostavnim umakom na bazi maslaca i bijelog vina.

PEČENE ŠPAROGE S PARMEZANOM

Šparoge mogu biti ukusan prilog drugim jelima – dovoljno ih je kratko ispeći u pećnici sa solju i paprom i malo ulja, a potom poslužiti s naribanim parmezanom.

QUICHE OD ŠPAROGA I SIRA

U quiche se mogu dodati razni sastojci – od mladog špinata i poriluka do komadića špeka. U proljetno vrijeme pak iznimno su popularne kombinacije te slane pite sa sezonskim šparogama.

ŠPAROGE U LISNATOM TIJESTU

Šparoge u lisnatom tijestu ukusna su i hrskava grickalica koja se vrlo jednostavno priprema – a pogotovo ako na raspolaganju imate već gotovo kupovno tijesto.

Kako ih čuvati, pohraniti, čistiti? Važni koraci u pripremi šparoga koji mogu napraviti veliku razliku Pita od lisnatog tijesta sa šparogama i sirom Šparoge Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom +0 Šparoge sa šibenske tržnice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju