Ljeto je i želimo uživati u svakom slobodnom trenutku. Umjesto dugotrajnog stajanja za štednjakom želimo pripremiti obroke oko kojih se ne moramo previše truditi.

Ovoga tjedna biramo one recepte koji se pripremaju sami od sebe, odnosno termički obrađuju u pećnici. Dovoljno je hranu pripremiti, staviti na lim za pečenje ili u lonac, a potom se udaljiti iz kuhinje i prepustiti pećnici da odradi cijeli posao.

#MeatlessMonday započinjemo najlakšim receptom za pohanu cvjetaču – bez upotrebe jaja ili čak ulja. Cvjetača se opere, nareže i umoči u smjesu za paniranje, a potom stavi na lim za pečenje i ispeče.

Na jednom limu za pečenje može se složiti i vrlo ukusan ručak sastavljen od krumpira i piletine, gotov u manje od 60 minuta.

Ovoga tjedna radimo i vučenu svinjetinu od svega nekoliko sastojka. Iako se termički priprema satima u loncu od lijevanog željeza poput dutch ovena, ne iziskuje mnogo naše pažnje, pa se za to vrijeme možemo baviti drugim stvarima u domu.

Pohana cvjetača Pohana cvjetača (Foto: Shutterstock)

U pećnici možete napraviti čak i palačinke! Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata za sedam ukusnih jela u kojima ćemo uživati ovoga tjedna.

Ponedjeljak, 14. 8. – Pohana cvjetača

U gastronomskim krugovima posljednjih je godina vrlo popularna pohana cvjetača koja se kao predjelo poslužuje u brojnim restoranima. Ovo jelo vrlo se lako priprema i u vlastitom domu, a umjesto klasičnog pohanja s jajima i bijelim brašnom nudimo vam recept za cvjetaču iz pećnice u kojem se ne koriste jaja, pa čak ni ulje.

Utorak, 15. 8. – Pečena piletina i krumpir

Provedite slobodan dan u društvu voljenih, a neka se za ručak pobrine pećnica. Takav je i ovaj recept za pečene pileće zabatke s krumpirom u finoj marinadi na bazi ulja, češnjaka, limuna i pokojeg začina. Recept je toliko jednostavan da ga mogu pripremiti i najveći početnici u kuhanju.

Srijeda, 16. 8. – Složenac s tikvicama

Kugel je klasični židovski složenac koji je s vremenom zavolio cijeli svijet zbog hrskave korice i sočnog tijesta. Toliko je dobar da nema potrebe za dodavanjem mesa, ali ako baš želite, možete ubaciti ploške kobasica ili slanine. Donosimo vam recept s potpisom Jamieja Olivera.

Pannukakku Pannukakku (Foto: Getty Images)

Četvrtak, 17. 8. – Gratinirani krumpir

Gratiniranje je tehnika pečenja neke namirnice u plitkoj posudi posute jajima, maslacem, mlijekom ili sličnim sastojkom kako bi se dobilo jelo hrskave i zlatnosmeđe površine, ali sočne i mekane sredine. Krumpir je savršen sastojak za to.

Da biste maksimalno uživali u okusima, potrebno je krumpir tanko narezati na kriške te ga poslagati u vatrostalnu posudu u urednim redovima. Imamo najlakši recept za gratinirani krumpir.

Petak, 18. 8. – Riba pečena u soli

U soli se može peći bilo koja vrsta ribe, no najviše smisla ima ako tako pripremite velike komade ribe (teže od kilogram). Ne brinite se, sol oko ribe neće ući u njezino meso – naprotiv, okus će biti božanstven. Evo što trebate napraviti.

Subota, 19. 8. – Palačinke pannukakku

Finske palačinke, poznatije kao ¸q, pripremaju se u pećnici, a ne u tavi - a karakteristične su po mirisu maslaca i mekoj sredini koju okružuje hrskavija korica. Evo kako se spremaju.

Vučena svinjetina u sendviču Vučena svinjetina u sendviču (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 20. 8. – Vučena svinjetina

Vučena svinjetina popularno je jelo američke kuhinje. Riječ je o komadu svinjetine – najčešće lopatice – koja se dugo termički obrađuje na laganoj temperaturi kako bi meso omekšalo toliko da se vilicom može usitniti na tanke trakice.

Iako se tradicionalno priprema u američkim roštiljima s poklopcem, ili električnim kuhalima za sporu termičku obradu poput slow cookera ili crock pota, vučenu svinjetinu možete napraviti i u pećnici. Potrebno vam je samo nabaviti lonac od lijevanog željeza poput dutch ovena. Imamo recept.

Po jedno za svaki dan u tjednu: 7 predobrih jela u kojima ćete baš istinski uživati Mojito pita Mesna štruca s pireom Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira +1 Pohana piletina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju