Kugel je klasični židovski složenac koji je s vremenom zavolio cijeli svijet zbog hrskave korice i sočnog tijesta. Toliko je dobar da nema potrebe za dodavanjem mesa, ali ako baš želite, možete ubaciti ploške kobasica ili slanine. Recept u nastavku potpisuje chef Jamie Oliver.
Sastojci za kugel od povrća:
- 3 srednje tikvice
- 3 srednje velike mrkve, oguljene i naribane
- 2 batata (oko 450 g)
- 2 srednje glavice luka
- 2 žličice češnjaka u granulama
- 1/2 šalice nasjeckanog peršina
- 3 žlice svježeg bosiljka ili 1 žličica osušenog
- 4 jaja
- 4 bjelanjka
- oko 1/2 šalice škrobnog brašna
- 1/4 žličice soli (ili više po ukusu)
- 1/2 žličice papra (ili više po ukusu)
- 2 žličice maslinova ulja
Priprema kugla od povrća:
- Ogulite mrkvu pa je naribajte. Naribajte i tikvice i krumpir. Luk i peršin sitno nasjeckajte. Tikvice posolite pa ostavite u cjedilu.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Nauljite posudu za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte mrkvu, slatki krumpir, luk, češnjak, peršin i bosiljak. Dodajte i tikvice, šaku po šaku cijedeći višak vode. Dobro promiješajte.
- Dodajte jaja, sol, papar i ulje pa postupno dodajte brašno miješajući. Hoćete li potrošiti sve brašno ovisi o tome koliko je povrće ispustilo vode. U zdjeli električnom miješalicom istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu od cijelih jaja umiješajte u čvrsti snijeg od bjelanjaka pa umiješajte smjesu od povrća.
- Žlicom stavljajte smjesu u pripremljenu posudu i ravnomjerno je rasporedite. Pecite 1 sat i 10 minuta, ili dok ne porumene i složenac ne postane čvrst.
Savjet: Smjesa se može peći i u kalupima za muffine na 190 °C 20 do 30 minuta, dok ne porumeni.