Palačinke dorayaki japanska su poslastica. Riječ je o manjim i debljim palačinkama koje se pripremaju od klasičnih sastojaka poput jaja, brašna i šećera. Palačinke se nakon pečenja zajedno sljubljuju u svojevrsni slatki sendvič s crvenom pastom od azuki graha.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Crvena pasta od azuki graha ili anko obično sadrži šećer te ima sladak okus, a može se nabaviti u specijaliziranim azijskim trgovinama. Ako pri ruci nemate taj namaz, nadomjestite ga nekim drugim po želji. Upotrijebiti možete sve od domaćih džemova do Nutelle.

Palačinke dorayaki pripremale su se još u 17. stoljeću u Japanu za vrijeme perioda Edo. Tada su više nalikovale omletu ili tankim kolačićima. Današnji izgled i recepturu dobile su početkom 20. stoljeća u Tokiju.

Sastojci za palačinke:

  • 200 g paste od azuki graha
  • 160 g brašna
  • 130 ml vode
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica meda
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • biljno ulje za pečenje

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pjenasto umutite jaja, šećer i med.
  2. Prosijte brašno i prašak za pecivo te ga umiješajte u smjesu s jajima.
  3. Dodajte vodu i miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu, a sastojci se ne sljube.
  4. Ostavite smjesu da odmara oko 15 minuta.
  5. Zagrijte tavu s neprianjajućim dnom na srednje jakoj temperaturi i lagano je premažite uljem.
  6. Ulijte u tavu manju kutlaču smjese – otprilike 2 žlice – i formirajte krug promjera oko 7 centimetara.
  7. Kada se počnu pojavljivati mali mjehurići na površini palačinke, a rubovi počnu izgledati suho okrenite ju na drugu stranu i pecite još minutu ili dvije. Palačinke bi trebale imati lijepu zlatnosmeđu boju s obje strane.
  8. Nastavite ponavljati postupak dok ne potrošite svu smjesu za palačinke.
  9. Namažite jednu palačinku anko namazom te je poklopite drugom.
  10. Poslužite palačinke odmah i uživajte. Dobar tek!

Slatki i slani: 10 genijalnih recepata zbog koji vrijedi proslaviti Dan palačinki Šveđani obožavaju tradicionalne palačinke od krumpra - 4 Njemačke palačinke s jabukama Slane palačinke od slanutkova brašna +3 Američke palačinke s ricottom i limunom