Palačinke dorayaki japanska su poslastica. Riječ je o manjim i debljim palačinkama koje se pripremaju od klasičnih sastojaka poput jaja, brašna i šećera. Palačinke se nakon pečenja zajedno sljubljuju u svojevrsni slatki sendvič s crvenom pastom od azuki graha.
Crvena pasta od azuki graha ili anko obično sadrži šećer te ima sladak okus, a može se nabaviti u specijaliziranim azijskim trgovinama. Ako pri ruci nemate taj namaz, nadomjestite ga nekim drugim po želji. Upotrijebiti možete sve od domaćih džemova do Nutelle.
Palačinke dorayaki pripremale su se još u 17. stoljeću u Japanu za vrijeme perioda Edo. Tada su više nalikovale omletu ili tankim kolačićima. Današnji izgled i recepturu dobile su početkom 20. stoljeća u Tokiju.
Sastojci za palačinke:
- 200 g paste od azuki graha
- 160 g brašna
- 130 ml vode
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 1 žlica meda
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- biljno ulje za pečenje
Priprema:
- U velikoj zdjeli pjenasto umutite jaja, šećer i med.
- Prosijte brašno i prašak za pecivo te ga umiješajte u smjesu s jajima.
- Dodajte vodu i miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu, a sastojci se ne sljube.
- Ostavite smjesu da odmara oko 15 minuta.
- Zagrijte tavu s neprianjajućim dnom na srednje jakoj temperaturi i lagano je premažite uljem.
- Ulijte u tavu manju kutlaču smjese – otprilike 2 žlice – i formirajte krug promjera oko 7 centimetara.
- Kada se počnu pojavljivati mali mjehurići na površini palačinke, a rubovi počnu izgledati suho okrenite ju na drugu stranu i pecite još minutu ili dvije. Palačinke bi trebale imati lijepu zlatnosmeđu boju s obje strane.
- Nastavite ponavljati postupak dok ne potrošite svu smjesu za palačinke.
- Namažite jednu palačinku anko namazom te je poklopite drugom.
- Poslužite palačinke odmah i uživajte. Dobar tek!
Slatki i slani: 10 genijalnih recepata zbog koji vrijedi proslaviti Dan palačinki +7