Tiramisu nije potrebno posebno predstavljati. Talijanska "dizalica" klasik je među desertima, a ova verzija recepta u svemu slijedi onaj tradicionalni – osim što je u kavu dodan fini kremasti Baileys, koji se sjajno slaže sa slatko-gorkastim okusima tiramisua.
Testirajte obitelj i prijatelje, provjerite koliko su im nepca razvijena i hoće li primijetiti razliku između ovog i običnog tiramisua. U svakom slučaju, sigurni smo da će uživati u ovoj ukusnoj a jednostavnoj poslastici.
Za tiramisu trebate skuhati samo kavu, a potom ga složiti, što vam neće uzeti ni pola sata, i na kraju ga – ohladiti. Pokušajte izdržati ovaj zadnji dio, a onda uživajte do mile volje.
Sastojci za Irish Cream Tiramisu:
- 250 g krem sira, omekšalog
- 750 ml slatkog vrhnja
- 80 ml kremastog likera (npr. Baileys)
- 150 g smeđeg šećera, podijeljeno
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije, podijeljeno
- ¼ žličice soli, podijeljeno
- 750 ml kuhane jake kave ili espresa
- 1 žlica instant-kave u granulama
- 200 g piškota
- 60 g kakaa u prahu, podijeljeno
Priprema Irish Cream Tiramisua:
- U velikoj zdjeli miksajte krem sir električnom miješalicom malom brzinom dok ne postane gladak i kremast, oko 2 minute.
- Malo povećajte brzinu i polako ulijevajte slatko vrhnje dok se smjesa ne sjedini, 1 do 2 minute. Prebacite opet na veću brzinu i polako ulijte Baileys te miksajte još minutu.
- Dodajte 120 g smeđeg šećera, 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije i ⅛ čajne žličice soli. Miksajte dok se smjesa ne sjedini i ne dobije konzistenciju čvrstog šlaga, oko 45 sekundi.
- Pomiješajte kuhanu kavu, instant-kavu, preostali šećer, 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije i ⅛ žličice soli u plitkoj posudi u koju ćete namakati piškote. Pola piškota jednu po jednu umočite u kavu da ih sasvim prožme i poslažite ih u jednom sloju u lim za pečenje dimenzija 23 x 33 centimetra.
- Lopaticom rasporedite pola kreme po piškotama i pospite s 2 žlice kakaa.
- Ponovite postupak s preostalim piškotama, premažite ih kremom i završite kakaom u prahu.
- Stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.