Tiramisu nije potrebno posebno predstavljati. Talijanska "dizalica" klasik je među desertima, a ova verzija recepta u svemu slijedi onaj tradicionalni – osim što je u kavu dodan fini kremasti Baileys, koji se sjajno slaže sa slatko-gorkastim okusima tiramisua.

Testirajte obitelj i prijatelje, provjerite koliko su im nepca razvijena i hoće li primijetiti razliku između ovog i običnog tiramisua. U svakom slučaju, sigurni smo da će uživati u ovoj ukusnoj a jednostavnoj poslastici.

Za tiramisu trebate skuhati samo kavu, a potom ga složiti, što vam neće uzeti ni pola sata, i na kraju ga – ohladiti. Pokušajte izdržati ovaj zadnji dio, a onda uživajte do mile volje.

Sastojci za Irish Cream Tiramisu:

  • 250 g krem sira, omekšalog
  • 750 ml slatkog vrhnja
  • 80 ml kremastog likera (npr. Baileys)
  • 150 g smeđeg šećera, podijeljeno
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije, podijeljeno
  • ¼ žličice soli, podijeljeno
  • 750 ml kuhane jake kave ili espresa
  • 1 žlica instant-kave u granulama
  • 200 g piškota
  • 60 g kakaa u prahu, podijeljeno

Priprema Irish Cream Tiramisua:

  1. U velikoj zdjeli miksajte krem sir električnom miješalicom malom brzinom dok ne postane gladak i kremast, oko 2 minute.
  2. Malo povećajte brzinu i polako ulijevajte slatko vrhnje dok se smjesa ne sjedini, 1 do 2 minute. Prebacite opet na veću brzinu i polako ulijte Baileys te miksajte još minutu.
  3. Dodajte 120 g smeđeg šećera, 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije i ⅛ čajne žličice soli. Miksajte dok se smjesa ne sjedini i ne dobije konzistenciju čvrstog šlaga, oko 45 sekundi.
  4. Pomiješajte kuhanu kavu, instant-kavu, preostali šećer, 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije i ⅛ žličice soli u plitkoj posudi u koju ćete namakati piškote. Pola piškota jednu po jednu umočite u kavu da ih sasvim prožme i poslažite ih u jednom sloju u lim za pečenje dimenzija 23 x 33 centimetra.
  5. Lopaticom rasporedite pola kreme po piškotama i pospite s 2 žlice kakaa.
  6. Ponovite postupak s preostalim piškotama, premažite ih kremom i završite kakaom u prahu.
  7. Stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.

Slika nije dostupna Hrana i piće Limoncello tiramisu: Recept za još jednostavniju verziju finog talijanskog deserta

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju