Ljeto je došlo. Neki jedva čekaju kupanje i brčkanje u moru i izležavanje na suncu. S druge strane, drugi pak jedva čekaju odlazak u planine na neke duge šetnje, gdje vladaju mir i ugodne temperature. U svakom slučaju, ako ste među njima, nije loša ideja zaputiti se prema sljedećim destinacijama…

Dolomiti (Italija)

Smješteni u sjeveroistočnoj Italiji, Dolomiti su poznati po svojim veličanstvenim vrhovima, alpskim livadama i slikovitim dolinama. Pogledi na ove planinske lance izgledaju kao nešto iz svijeta mašte, a tirkiznu boju njihovih jezera malo što može nadmašiti.

Planinari mogu birati između nekoliko nevjerojatnih planinarskih ruta kroz Dolomite koje odgovaraju njihovoj razini kondicije i preferencijama, ali bez obzira na put, mogu se odmoriti na kraju dugog dana u jednoj od poznatih udobnih planinskih koliba u regiji. Smještaj se kreće od zajedničkih „hostelskih“ ležajeva i neobičnih pansiona do privatnih koliba i luksuznih odmarališta. Uglavnom, Dolomiti nude za svakog ponešto.

Staza Mont Blanc (Francuska, Italija, Švicarska)

Staza Mont Blanc jedna je od najpopularnijih planinarskih staza u Europi. Ova petlja kruži oko masiva Mont Blanc, pokrivajući dijelove Francuske, Švicarske i Italije. Na putu će planinari naići na planine prekrivene snijegom (dobro, neće sad), planinske koze koje se penju i šarmantna alpska sela. Iako je kampiranje opcija na ovom pješačenju, staza je ispunjena tradicionalnim skloništima planinskih koliba, pansionima i gostionicama koje opskrbljuju turiste s ruksakom koji prolaze kroz krug. Dakle, opcija za noćenje ima i više no dovoljno.

Mont Blanc Mont Blanc (Foto: Getty Images)

Camino de Santiago (Španjolska)

Camino de Santiago ili Put svetog Jakova drevna je hodočasnička ruta kojom se putuje još od srednjeg vijeka. Iako mnogi ovaj izlet dovrše iz vjerskih ili duhovnih razloga, svake godine tisuće putnika iz cijelog svijeta hoda ovom mrežom ruta diljem Španjolske jednostavno zbog iskustva.

Putnici će naići na neobična španjolska sela, bujne vinograde i povijesne znamenitosti dok upotpunjuju ovu stoljetnu tradiciju. Staze su pune restora, hodočasničkih domova (albergues), gostionica i pansiona koji su spremni nahraniti gladne planinare i pružiti im mjesto za odmor tijekom noći.

Put Wicklow (Irska)

Wicklow nudi neke od najboljih europskih šetnji te omogućava planinarima da dožive prirodnu ljepotu Irske. Kao jedna od najstarijih dugih staza u Irskoj, Wicklow je pomno označen i uređen tako da se putnici mogu lako snalaziti tijekom cijelog putovanja. Duž staze, putnici će proći kroz mirne šume, valovita brda i drevna samostanska mjesta. Mnoštvo smještaja dostupno je na ovoj ruti, uključujući kampove, hostele, prenoćišta s doručkom, pansione i hotele.

Wicklow Wicklow (Foto: Getty Images)

Westweg (Njemačka)

Otvoren 1900. godine, Westweg je jedna od najstarijih i najpopularnijih staza za duge šetnje u Njemačkoj. Planinari na ovoj stazi kreću na nevjerojatno putovanje koje će ih natjerati da pješače kroz čuvenu njemačku Crnu šumu, idilične grebene i šarmantna sela.

Od Pforzheima do Basela, putnici na Westwegu moći će kušati lokalnu hranu i piće. Planinske kolibe raspoređene su diljem Westwega, a planinari također mogu odsjesti u kampovima, hostelima, pansionima i hotelima.

Ideje za nezaboravan vikend: Hrvatske planine koje bi svi, za početak, trebali posjetiti Risnjak Učka - 8 Zavižan +4 Highlander Velebit - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju