Fina gusta juha od brokule okrijepit će vas, napuniti vitaminima i pripremiti za sljedeći slijed. Odlično prija u hladnim danima, priprema se jednostavno i gotova je za manje od pola sata.
Gustoj juhi od brokule maslac daje kremastu raskoš, a celer i maslinovo ulje dodaju malo arome, ali neće zasjeniti brokulu. Malo peršina dodat će svježine, a ako vam je draži, koristite timijan za još više mirisa.
Sastojci za gustu juhu od brokule:
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 srednja glavica luka, nasjeckanog
- 1 stabljika celera listaša, nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 čajna žličica nasjeckanog svježeg timijana ili peršina
- 1,5 kg brokule, samo cvjetovi i tanje stabljike
- 500 ml vode
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- sol
- papar
Priprema guste juhe od brokule:
- Zagrijavajte maslac i ulje na srednje jakoj vatri dok se maslac ne otopi. Dodajte luk i celer. Kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 4 do 6 minuta. Dodajte češnjak i timijan (ili peršin) i kuhajte dok ne zamirišu, 10-ak sekundi.
- Dodajte brokulu, vodu i temeljac i pustite zakuha na jakoj vatri. Malo smanjite vatru i kuhajte dok brokula ne omekša, oko 8 minuta.
- Usitnite brokulu štapnim mikserom ili u serijama u blenderu.
- Posolite i popaprite po ukusu.
Kad lička zima pokaže zube, juha od teletine i krumpira ugrije i najsmrznutije +3