"Svaki grad na svijetu koji drži do svojih stanovnika veliku pozornost posvećuje tržnicama, a kada se u njih doista ulaže, tada one žive tijekom cijelog dana“, deviza je kojom se vodio vrsni sommelier, gurman i gastroznalac Mladen Livaja, kada se sa svojim partnerima Goranom Milakovićem i Markom Sučićem složio kako Splitu treba novo mjesto koje će ubrzati puls Pazara.

Novi bistro: Gudin. pigeria okupit će gurmane oko pucketave korice mliječnih praščića, mirisnih porchetta, bajadera i drugih svinjarija, koje chef Lucian Martinis priprema vodeći se promišljenim, from nose to tail kulinarskim načelom. Priča o Gudin. pigeriji započela je, kako drugačije, nego uz gemišt i pršut na pazarskom betonskom banku. Želju za zaokretom u karijeri, nakon radu u paškom Boškincu i u distribuciji vina, Mladen Livaja pretočio je u projekt koji je predstavio svojim partnerima.

Još malo pa otvorenje 

Uz podršku Parkova i nasada, splitski Pazar, čiji šušur ne jenjava još od kraja 19. stoljeća, dobio je novo mjesto koje će služiti kao ambasador malih lokalnih proizvođača. Voće i povrće splitskih baka, sir koji stiže s malog OPG-a Rajić, pršut obitelji Perajica i Badanj, kao i svinjetina koja se nabavlja iz lokalnih mesnica chefu Lucianu Martinisu poslužit će za pripremu jela u kojima će se guštati pod krošnjama kestena, na betonskim i mramornim stolovima uz ritam mediteranske glazbe 60-tih i 70-tih godina. Otvorenje se očekuje u ponedjeljak od 15 sati, a od sutradan će biti otvoreni od osam sati.

Disfrutar u Barceloni - 4 Hrana i piće Favoriti su za titulu najboljeg restorana na svijetu, a nikad ne rade subotom i nedjeljom: Chef Disfrutara otkrio nam je i zašto

Ritam Velog mista 

"Gudin. pigeria će svaki dan nuditi pečene mliječne praščiće, porchettu, bajadere, sendviče s podimljenom mortadelom, nekoliko različitih jela za doručak, kao i večernji degustacijski meni. Vinska karta uključivat će više od 80 etiketa i to većinom prirodnih vina, kao i četiri vrste gemišta te par koktela. Gudin. će na splitskoj tržnici raditi svaki dan u tjednu od osam ujutro pa do ponoći“, priča nam Mladen Livaja i dodaje kako bi Pigerija mogla dočarati vibru Velog mista te kako vizualni identitet potpisuje ekipa Luke Čačića iz marketinškog tima Alter Ego.

Praseći doručak 

Iako je naglasak na domaćim proizvodima, dio svinjetine koja će se naći u ponudi ima španjolsku i talijansku putovnicu, prvenstveno jer se neki ciljani komadi nisu mogli naći unutar hrvatskih granica.
Od ranog jutra će se dolaziti na praseći doručak koji će uključivati: domaća jaja, sourdough focacciu, lardo, mortadellu, fine šunke, kozji kajmak iz OPG-a Rajić, razne pršute, pečenice, čvarke, kapulicu... U drugom dijelu dana zvijezde splitskog uličnog bistra postaju tri sorte svinje: Duroc, Iberico, i autohtona Banijska šara. Očekuju se i jela od crne svinje iz okolice Sinja. Kad je riječ o cijenama, doručak će se moći pojesti od oko sedam eura, a ručak od oko 15 eura.

Mario Mihelj Hrana i piće Novi član žirija MasterChefa otkrio gdje bi otišao na ručak u Hrvatskoj i što ne bi oprostio domaćim restoranima

Zvijezda menija: mliječni praščić 

"Sve obrađujemo na vatri, od našeg hrskavog malog odojka (12-15 kg) koji će ići po kilogramu, naše verzije poznatog lampredotto sendviča, bavetta od Iberica, duroc "ćevapa" u kajmaku i onog najbitnijeg: mliječnog praščića te ništa manje uzbudljivog jela od pola glave", priča nam vlasnik novog mjesta u Splitu i dodaje:

"Mliječni praščić se cijeni zbog svog nježnog i aromatičnog mesa te hrskave kože, što ga čini delikatesom u svim kulturama. Često se peče cijeli, začinjen biljem i začinima dok se ne dobije hrskava vanjština i sočna unutrašnjost. Pažljivom pripremom stvara se kulinarsko remek-djelo, koje ima počasno mjesto na okupljanjima i posebnim prigodama diljem svijeta".

Osam jela od nosa do repa 

Do početka lipnja krenut će praseći degustacijski meniji od osam jela koja će goste voditi putevima tradicije od nosa do repa. Ljubiteljima azijske kuhinje mogao bi se svidjeti i kineski spektakl s roštilja char siu, kao i kimchi. Bourdainov sendvič od mortadelle, kao i tripice u sendviču također su za preporuku. U čašama će se naći razne hrvatske etikete, s naglaskom na prirodna vina. Osvježenje će se tražiti u gemištima, a vino razblažiti i soda vodom. U ponudi će biti i kokteli osmišljeni tako da prati masnija jela, kao i hladna točena piva, idealno za pijuckanje pod krošnjama kestena uz slasne mirise i okuse, pod budnim okom galebova...  

Preporuka za ručak: Jedan od najboljih restorana u Samoboru (a i šire) ima novi jelovnik na kojem posebno mjesto imaju - slastice Petre Jelenić Restoran Cantilly u Samoboru - 16 Restoran Cantilly u Samoboru - 15 Restoran Cantilly u Samoboru - 14 +15 Restoran Cantilly u Samoboru - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju