Grašak i panceta dinstani na luku jednostavno su i vrlo ukusno jelo podrijetlom sa sjevera Italije koje se najčešće poslužuje kao prilog uz bijelo meso ili ribu.

Ali ova ukusna kombinacija može biti i jako dobra baza za razna jela, a u ovom receptu predstavljamo je kao preljev za tjesteninu. Recept ima samo dva koraka - uključujući kuhanje tjestenine, pa vas možda i to nagovori da ga iskušate.

Za pripremu graška i pancete možete koristiti svježi, zamrznuti ili grašak iz konzerve. Naravno, ako je sezona, uvijek dajte prednost svježem povrću. Ako želite malo promijeniti recept, probajte zamijeniti pancetu dimljenim fileom lososa – jelo će dobiti dodatnu svježinu i lijep kontrast dimljenog i slatkastog.

Možete u količinu sastojaka iz ovoga recepta dodati i 250 grama ricotta sira i dobivenom smjesom nadjenuti paketiće od kora za pite ili lisnatog tijesta. Premažite ih razmućenim jajem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta na 175 stupnjeva.

Ili možete u grašak i pancetu umutiti jaja, začiniti s malo parmezana i svježeg bosiljka – i dobili ste šarenu fritaju bogatog proljetnog okusa.

Sastojci za grašak i pancetu:

  • 350 g graška
  • 120 g pancete, narezane na kockice
  • 1 luk, narezan na ploške
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • peršin, nasjeckani
  • temeljac od povrća

Priprema graška i pancete:

  1. Popržite luk u tavi na malo ulja; kad uvene dodajte pancetu narezanu na kockice. Dodajte opran grašak i nekoliko žlica temeljca. Kuhajte oko 20 minuta uz povremeno miješanje. Kad grašak omekša, ugasite vatru i posolite i popaprite po ukusu. Pospite svježim peršinom.
  2. Skuhajte tjesteninu prema uputama. Ocijedite je i dodajte u tavu s graškom i pancetom te promiješajte.

  Talijanska regija hrane, vina i umjetnosti: Idealan odabir za odmor koji se pamti godinama Pijemont, Italija - 1 Pijemont, Italija - 2 Pijemont, Italija - 3 +1 Pijemont, Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju