Francuski chef Marc Veyrat (74) poznat je po virtuoznim kulinarskim vještinama, crnom šeširu širokog oboda, ali i ratu protiv Michelina, koji vodi otkako mu je prestižni vodič degradirao jedan od restorana.
Marc Veyrat postao je prvi chef koji je tužio vodič, što je učinio zbog oduzimanja zvjezdice u La Maison des Bois s tri na dvije zvjezdice. Inspektore je optužio za duševnu bol i tražio da mu objasne razloge za svoje postupke. Osim toga, tražio je da uklone njegov restoran iz vodiča te da mu plate simbolični jedan euro. Sud je presudio u korist Michelina, a Marc Veyrat morao je platiti sudske troškove.
Prema riječima inspektora, odluka je donesena na temelju cheddra koji se koristio u souffléu, na što se Veyrat usprotivio i naveo kako je riječ o lokalnim sirevima te da su se inspektori vjerojatno zabunili zbog žute boje koju je nabujak dugovao šafranu, a ne spomenutom siru.
Zabranjen ulaz
Nova bitka koju francuski chef vodi protiv renomiranog vodiča je zabrana prilaska, kako i stoji na pločici koju je stavio na vrata restorana Le Restaurant Marc Veyrat u elitnom francuskom skijalištu Megève.
"Oni su nesposobni," tvrdi Veyrat, misleći na inspektore, što prenosi i CNN.
Nakon što je izgubio zvjezdicu, Veyrat je restoran La Maison des Bois, smješten u blizini alpskog sela La Croix Fry, prepustio svojoj kćeri. Ona ga je preimenovala u Le Hameau de mon Père ("Očev zaseok") njemu u čast.
"Usprkos njegovoj zabrani, nema garancije da Michelinovi inspektori neće anonimno posjetiti restoran. To znači da bi se restoran i dalje mogao pojaviti u sljedećem izdanju vodiča. Sličan slučaj dogodio se u Južnoj Koreji, kada je Michelin 2019. uvrstio restoran Eo u svoj vodič za Seul, iako je vlasnik, chef Eo Yun-gwon, to izričito zabranio", navodi CNN.
I Hrvatska je zabilježila slučaj vraćanja zvjezdice - prvi restoran kod nas koji je odlučio vratiti Michelinovu zvjezdicu bila je Draga di Lovrana, o čemu više možete pročitati ovdje. Vlasnici smatraju da će na taj način privući širi krug gostiju koji će moći opušteno uživati u pristupačnijim jelima à la carte.
Bez puno posuđa i muke: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna gotovih za 20 minuta