Vinar Gojko Soldo se profesionalno počeo baviti vinarstvom 2011. a do tih godina je zajedno sa svojom obitelji uzgajao vinovu lozu i prodavao kao grožde ili mošt. No  obiteljske vinograde od 1.5 hektara odlučio je povećati i do danas su narasli na 7 hektara. Soldo puni oko 30000 litara vina godišnje a jedan značajan dio grožđa prodaju na tržištu.

"Uzgajamo graševinu, chardonnay, traminac, pinot sivi i manzoni što je jedan talijanski hibrid, križanac između rajnskog rizlinga i bijelog pinota. Najprodavanija nam je graševina. Imamo i crne sorte merlot, zweigelt, crni pinot, popularne farbere kao što je alicante. Proizvodimo 85 bijelog vina, a 15 posto crnog", kaže vinar. 

"Gojko Soldo je od onih vinara koji ne ostavlja vina za godinu, dvije ili tri unaprijed, najveći dio prodaje tijekom aktualne godine. Prodaja je od kućnog praga preko kafića u bližoj okolici i dalje od Požege i Kutjeva, ali i u Vrutku u Zagrebu, Novalisu u Novalji i Njemačkoj između ostaloga. Soldo je od onih vinara koji ne pretjeruje sa cijenom svojih vina, dapače, mogli bismo reći da ju postavlja neprirodno nisko", rekao je Vjekoslav Madunić na čiji je poziv vinar došao u Zagreb predstaviti se vinoljupcima prostorijama HKD Napredak. 

"Što reći o vinima? Velika većina nazočnih bila je oduševljena sa gotovo svim predstavljenim vinima - graševine, manzoni, sauvignoni, merloti i drugo bili su aklamativno prihvaćeni od prisutnih na predstavljanju. Opći je zaključak da je cijena po kojoj se prodaju ta vina apsolutno premala. Mislim da je to shvatio i vinar nakon razgovora sa kolegama novinarima

Soldo ima i Misna vina u dućanu na Kaptolu koja su dobila priznanja proteklih godina. Zlatnu medalju za graševinu Soldo je dobio u Kutjevu 2018 sa 85 bodova a njegov traminac 2015. bio je šampion.

Gojko Soldo je sasvim sigurno od onih vinara koji će u bliskoj budućnosti napraviti velike korake naprijed i postati vodeći vinar vetovskog područja zajedno sa Brankom Jakobovićem.", dodaje Vjekoslav Madunić. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju