Da se na platou Tuškanca ovih dana dobro jede, ali i navija, pleše i rashlađuje ledenim pićima i poslasticama, već smo pisali ovdje, a kako biste lakše odlučili čime se počastiti, odlučili smo zaviriti u jelovnike veselih kućica.

Azija mu dobro stoji! 

Marko Palfi na ovom je festivalu odlučio prijeći na azijsku stranu i bacio se na prženje čipsa od batata, punjenje tijesta za gyoze, slaganje vege boxa, kao i gurmanskih katsu sando sendviča. No mirne duše mogli bismo reći da je upravo azijski šiš kobas, ili kobayashi bestseller. Radi se o mesu pošteno začinjenom kineskim 5 spiceom u finom brioche pecivu. Tu su i zelje/mrkva, kao i japanska majoneza i hoisin umak, a karakter te igru pod zubima daju prženi luk i jalapeño papričice. Košta 46 kuna.

Kad Mate peče burgere…

Chef Mate Janković igru na Foodbalerci poveo je burgerima, ali ne bilo kakvima. U skladu s temperaturama za svoj Institut burgera birao je osvježavajuće dodatke koji lijepo stoje fino pečenoj junetini. Nazive burgera navijači će lako zapamtiti; prvoligaši na meniju su El Classico Cheeseburger, Scudetto Basil Burger i Il Fenomeno. Prvi na udaru posvećen Barci i Realu ponosno nosi umak od paprike, a u derbiju su iceberg salata, domaća rajčica i krastavci.

Klasičar
(51 kn), kao i ostali burgeri, slast nosi zahvaljujući namirnicama s OPG-ova, kao i mekom, domaćem brocheu. Scudetto (53 kn) zelene boje duguje bosiljku u aioliju i rikoli, crveni se rajčica, a u kombinaciji je i majoneza s češnjakom te sir. Imenjaka brazilskog fenomena platit ćete 55 kuna, a osim junetinom Mate se u Il Fenomenu poigrao rajčicom, lukom, salatom, spicy honey mustardom, prženim lukom, špekom i jalapeño papričicama.

Il Fenomeno by Institut za burgere by Mate Janković Il Fenomeno by Institut za burgere by Mate Janković (Foto: Sandro Sklepić)


Na quesadilli u El Toru

U provjerenom latinoameričkom ritmu El Toro na ljetni festival donosi klasični black angus burger, pržene pileće prutiće (taqitos), kao i quesadillu punjenu sporo kuhanom junetinom, za ljubitelje tortilja. Umjetničkog naziva Pull Bull, za quesadillu navijaju oni iz tima praktičnih zalogaja punog okusa. U prijevodu to znači da je quesadilla user-friendly. Dodatnu dozu sočnosti mesu daju domaći BBQ umak i coleslaw salata, a cijelu stvar razigravaju hrskavi prženi luk, mlada salata i mozzarella. Pull Bull košta 68 kuna.

Koktel ili slatkač? Daj sve!

Gdje ima leda, često ima i sladoleda, a da biste ostali na optimalnoj temperaturi u pauzama između navijanja ili plesanja pod ljetnim noćnim nebom, brine se Le Kolač. U slatkoj kućici potrebno je malo razmisliti, ali trud se nagrađuje gotovo pa personaliziranom slasticom. Nakon što odaberete sladoled kojim ćete napuniti kornet ili čašicu, slijedi preljev i posip.

Lako je izgubiti se u brojnim mogućnostima, ali yuzu & limun provjereno su osvježavajući i puni okusa. Maslinovo ulje dosta je neutralno, a među zanimljivim su okusima matcha zeleni čaj, mascarpone i malina, sorbet od bijele čokolade i griotta, Kad je riječ o cijenama, kornet je 3 kune, kuglica slatkača 12 kuna, preljev 3 kune, a posip 2 ili 3 kune.

Da nije sav led završio u sladoledu (ima nešto i u čašama), posjetiteljima Foodbalerke marljivo demonstrira Cocktail bar A most unusual garden. Ambasadori novih poznanstava i dobrog raspoloženja ove godine mućkaju dobre stare klasike kao što su Gin&Tonic (35 kn), Hugo (32 kn), Tom Collins (36 kn) i Mojito (36 kn). Pozornost nam je u ponudi privukao Cherry Spritz koji u čaši spaja džin, pjenušac, sok limete, Thomas Henry Cherry Blossom s listićima mente (36 kuna). Ako ga probate, javite nam kakav je!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju