Jedan od chefova u čijoj bismo festivalskim kućicama odmah pristali na podstanarski ugovor je Marko Palfi. Hrvatski kralj street fooda ne prestaje smišljati slasna iznenađenja u praktičnim formatima. Da mu inspiracija ne presušuje (bez obzira na sulude temperature) dokaz je i ovogodišnja Foodbalerka na platou Tuškanca – mjesto gdje se sreću ljubitelji nogometa, dobre mjuze, plesa, kreativne i fine hrane, kao i cuge koja se pijucka u hladu. Mala, ali zasitna jela iz Palfijeve manufakture vesele ne samo okusima, nego i idejama koje vuče iz domaće tradicije, ali i svjetskih kuhinja. Pa ako vam je Azija predaleko, pravac Foodbalerka.

Asia Garden by Marko Palfi donosi azijski čips, gyoze, kobayashi, vege box, i njegovo veličanstvo - katsu sando sendviče. Hit-sendviči posljednjih su godina opsesija na društvenim mrežama, kako zbog izgleda, tako i radi okusa. Na to da nije riječ o običnom sendviču ukazuju i svjetske varijacije na temu koje uključuju ponajbolju wagyu govedinu. Da se ne bismo izgubili u prijevodu, katsu sando sendviči nemaju koru; prepoznatljivi su po karakterističnom geometijskom obliku i mesu pohanom u prozračnim panko mrvicama, hrskavijim od one koje koristimo za pohance nedjeljom.

Marko Palfi Hrana i piće Chef Marko Palfi o majonezi na pizzi, tripicama i prizoru koji mu uvijek navuče osmijeh na lice

Palfijev katsu sando je sočna senzacija okusa za ljude koji vole meso. Panko pohani svinjski kare složen je u tost kruhu s finim umakom, dovoljno povrća za osvježavajući štih, a opet ne previše, da ne izdominira. Točka na j u tom finom paketiću je japanska majoneza, koja je za razliku od naše kremastija i bogatija umamijem. Cijena sendviča je 46 kuna.

Azijski šiš kobas, ili kobayashi na Foodbalerci se hvali na sva usta i kako čujemo, treba ga probati. Radi se mesu fino začinjenom kineskim 5 spiceom u mekom brioche pecivu. Za slast su zaduženi i zelje/mrkva, kao i japanska majoneza i hoisin umak, a karakter i igru pod zubima daju prženi luk i jalapano papričice. Košta: 46 kuna.

Gyoze su se polako, ali sigurno udomaćile na hrvatske jelovnike pa ako želite nešto sočno, što stane u zalogaj, izvana lagano zapečeno i mekom unutrašnjosti, znate što trebate naručiti. Tamanili bismo ih kao čips. U Asia Gardenu na Foodbalerci ti se fini kineski ravioli pune mljevenom svinjetinom i jadranskim kozicama. Platit ćete ih 47 kuna.

Izbjegavate li meso, kod Palfija nećete ostati gladni. U vege boxu su spring role punjene povrćem s prženim zelenim čilijem, kremastim sirom, slatko kiselim čili umakom i japanskom majonezom. Prodaje se po cijeni od 45 kuna.

Domaći, ali azijski čips (25 kuna) u Asia Gardenu rade od narančastog batata. Poslužuju sa shichimi togarashi posipom. Prvi glas? Radi se o mješavini sedam sastojaka među kojima glavnu riječ ima chilli papričica.

Uz čips je najbolji 'prilog', naravno – pivo, ali poslužit će i kakav gembač, ili neko neko drugo foodbalersko piće za mladiće i sve koji se takvima osjećaju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju