Firentinski odrezak ili bistecca alla fiorentina je T-bone odrezak pripremljen vjerojatno na najjednostavniji način na svijetu. Osim mesa treba vam samo malo soli i papra i kap maslinova ulja. Ljepota je u jednostavnosti, pa su tako i ovdje sva tri začina u službi njegova bifteškog veličanstva. Pravi firentinski odrezak izvana mora biti malo pougljenjen, a unutra - sirov (rare).
Firentinska legenda pamti točan datum kada je odrezak pripremljen na taj način nastao, a isti je događaj zaslužan i za talijansku riječ za odrezak. Dana 23. ožujka 1565. godine na trgu Svetoga Lorenza u Firenzi za svadbeno slavlje Paola Orsina i kćeri vojvode od Firence Isabelle ispečen je cijeli vol i podijeljen ljudima. Engleski trgovci koji su se ondje zatekli ushićeno su navijali "Beef-steak! Beef-steak!" i tako je nastala riječ bistecca za odrezak, koju možete čuti i u našim primorskim krajevima - bišteka, ponekad i - kako i priliči - kao umanjenicu: bištekica.
Firentinski odrezak - sastojci:
- 1 (900 g) T-bone odrezak
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- rikula, za posluživanje
Firentinski odrezak - priprema:
- U roštilju na drveni ugljen zapalite srednju vatru.
- Začinite odrezak svježe mljevenim crnim paprom i pecite oko 6 minuta sa svake strane za rare i oko 8 za medium rare.
- Maknite odrezak s roštilja, stavite ga na veliku drvenu dasku i posolite, a po želji ga možete i još popapriti.
- Narežite odrezak na ploške malo deblje od pola centimetra, pokapajte ga maslinovim uljem i poslužite na rikuli.
Tražite li još ideja za kuhanje, pogledajte ovdje, a želite li postati vještiji u kuhinji - zavirite u našu Školu kuhanja.
Automat koji može spasiti vikend: Novo mjesto u Zagrebu na kojem možete kupiti vrhunske komade mesa u svako doba dana i noći +3