Za kremastu zimsku juhu koja će vas fino zagrijati nije nužno vrhnje, brašno, niti jaje. Srećom, postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete dobiti savršenstvo teksture.

Fine i hranjive, kremaste zimske juhe možete pripremiti od namirnica kao što su bundeva, brokula, poriluk, cvjetača, gljive, krumpir, čičoka, batat, pa čak i kesten. Popis je doista pozamašan, a samo je mašta granica.

Okej, ne treba ni uvijek pretjerivati s maštovitosti jer nekim namirnicama jednostavno nije mjesto u juhi, ali uz kakav fini temeljac i nekoliko sastojaka koji pružaju kremoznost, gotovo se sve može. Odličan rezultat primjerice možete dobiti ako udružite snage krumpira, cvjetače i biljnog vrhnja od indijskih oraščića, kojeg jednostavno možete i sami pripremiti.

Kuhani krumpir

Krumpir daje kremast okus juhi. Dio možete ostaviti narezan na kockice, a dio izmiksajte. Slobodno se poigrajte i batatom koji daje lijepu boju.

Pire od cvjetače

Pire od cvjetače također pomaže da dobijete glatku teksturu. Ne volite li miris cvjetače, dodajte začine kao što su primjerice kurkuma, muškatni oraščić ili kopar.

Biljno vrhnje

Umjesto vrhnja odlično će poslužiti indijski oraščići ili blanširani listići badema. Nemate li blender koji će ih sasvim usitniti, namočite indijske oraščiće na nekoliko sati, ili preko noći u vodi pa ih izmiksajte i prema potrebi procijedite. Mirisan dodatak je i biljno vrhnje od kokosa, koje se često koristi u tajlandskoj kuhinji, a može se kupiti i kod nas. 

Pire od graha

Juha će biti kremasta i gusta dodate li joj pire od graha. Grah skuhajte i izmiksajte štapnim mikserom pa dodajte u juhu. Dobar odabir je bijeli grah, primjerice cannellini. To možete učiniti i sa slanutkom, ili lećom – ali će više utjecati na okus.

Voda od kuhanja riže

Čak i ako ne želite poslužiti rižu u juhi, tekućina od kuhanja pružit će joj glatkoću. Neki kuhari se služe trikom da rižu najprije namaču 20 minuta pa kuhaju 45 minuta i miksaju u pire koji dodaju u juhu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju