Možda ste listajući kakvu azijsku kuharicu naišli na neko filipinsko jelo koje se služi uz kečap od banane. Iako na prvu zvuči pogrešno, slatkoća i ljutina ovog umaka dobro pristaju uz slano i hrskavo.
Česta je namirnica u filipinskoj kuhinji, podsjeća na slatko-kiseli umak, ali i na kečap od rajčica, samo što je puno slađi.
Kečap od banane nije neka novotarija. Postoji već oko 100 godina, a izmišljen je zbog toga što u to doma na Filipinima nije bilo neuvoznih rajčica, pa je zamjena glavnog sastojka nekim dostupnijim omogućila da se proizvodi unutar zemlje.
Kečap od banane jede se s filipinskim špagetima i uz brzu hranu – hamburgere, pomfrit. Jede se i s rižom prženom s češnjakom, kajganom, filipinskim kiflicama od jaja, omletom od patlidžana i prženom piletinom ili piletinom na žaru.
Ako želite poslužiti neka klasična filipinska jela, napravite i svoj kečap od banane prema ovom jednostavnom receptu. Publika će biti oduševljena.
Sastojci za kečap od banane:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 50 g luka, nasjeckanog
- 1 jalapeno papričica, očišćena od sjemenki i nasjeckana
- 3 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 1 žlica svježeg đumbira, usitnjenog
- 3 zrele banane, zgnječene
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g koncentrata od rajčice
- 120 ml bijelog octa
- 120 ml vode
- 2 žlice soja umaka
- 1/2 čajne žličice mljevene kurkume
- 1/4 čajne žličice mljevenog pimenta
- 1/8 čajne žličice kajenskog papra
Priprema kečapa od banane:
- U srednjoj tavi pirjajte luk, jalapeno i đumbir na ulju dok ne omekšaju, 8 do 10 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte još 1 minutu.
- Dodajte banane, smeđi šećer, koncentrat od rajčice, ocat, vodu, sojin umak i začine. Smanjite vatru i pirjajte dok se dobro sve ne sjedini i malo ne zgusne, oko 10-15 minuta.
- Prebacite umak u blender ili procesor hrane i miksajte dok ne postane gladak.
- Ohladite prije posluživanja.
Kad se udruže bura, meso i sol: Upoznajte špaletu, najslasniji izgovor za izlet u Vodnjan +8