Curry je uopćen naziv za niz južnoazijskih jela napravljenih od neke vrste bjelančevina u gustom umaku na bazi luka, đumbira, češnjaka, čilija i sličnih začina koji tvore takozvanu curry pastu. Nju možete napraviti sami ili kupiti već gotovu u trgovini i tako si skratiti vrijeme pripreme jela.
Curry možete napraviti od različitih vrsta mesa i ribe. Ako ste se zaželjeli malo promjene, isprobajte i ovaj curry od proteina biljnog porijekla, odnosno od slanutka.
Suhi slanutak možete namočiti u vodi večer prije pripreme jela te skuhati na štednjaku, pa tek onda staviti u curry. Ako želite ubrzati cijeli postupak – poslužite se već kuhanim slanutkom iz konzerve. Za ovo jelo trebat će vam dvije do tri konzerve ocijeđenog i ispranog slanutka od 400 grama.
Sastojci za curry od slanutka:
- 600 g kuhanog slanutka
- 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve
- 250 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 2 žlice tajlandske crvene curry paste
- 2 čajne žličice kurkume u prahu
- 2 čajne žličice curryja u prahu
- 2 čajne žličice smeđeg šećera
- 1 luk
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
- svježi listići korijandra za posluživanje
Priprema curryja od slanutka:
- U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk narezan na manje komade. Pirjajte oko pet minuta, odnosno dok luk ne omekša.
- Dodajte curry pastu, kurkumu u prahu i curry u prahu. Sve dobro promiješajte.
- Podlijte rajčicama iz konzerve i kokosovim mlijekom.
- Konzervu kokosova mlijeka napunite običnom vodom do vrha i podlijte jelo.
- Začinite s malo soli i dodajte smeđi šećer. Dobro promiješajte.
- Ubacite kuhani slanutak u lonac. Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko pola sata dok se okusi ne sljube, a umak reducira.
- Poslužite toplo s kuhanom rižom i malo svježih listića korijandra. Dobar tek!