Curry je uopćen naziv za niz južnoazijskih jela napravljenih od neke vrste bjelančevina u gustom umaku na bazi luka, đumbira, češnjaka, čilija i sličnih začina koji tvore takozvanu curry pastu. Nju možete napraviti sami ili kupiti već gotovu u trgovini i tako si skratiti vrijeme pripreme jela.

Curry možete napraviti od različitih vrsta mesa i ribe. Ako ste se zaželjeli malo promjene, isprobajte i ovaj curry od proteina biljnog porijekla, odnosno od slanutka.

Suhi slanutak možete namočiti u vodi večer prije pripreme jela te skuhati na štednjaku, pa tek onda staviti u curry. Ako želite ubrzati cijeli postupak – poslužite se već kuhanim slanutkom iz konzerve. Za ovo jelo trebat će vam dvije do tri konzerve ocijeđenog i ispranog slanutka od 400 grama.

Sastojci za curry od slanutka:

  • 600 g kuhanog slanutka
  • 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve
  • 250 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 2 žlice tajlandske crvene curry paste
  • 2 čajne žličice kurkume u prahu
  • 2 čajne žličice curryja u prahu
  • 2 čajne žličice smeđeg šećera
  • 1 luk
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • svježi listići korijandra za posluživanje

Priprema curryja od slanutka:

  1. U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk narezan na manje komade. Pirjajte oko pet minuta, odnosno dok luk ne omekša.
  2. Dodajte curry pastu, kurkumu u prahu i curry u prahu. Sve dobro promiješajte.
  3. Podlijte rajčicama iz konzerve i kokosovim mlijekom.
  4. Konzervu kokosova mlijeka napunite običnom vodom do vrha i podlijte jelo.
  5. Začinite s malo soli i dodajte smeđi šećer. Dobro promiješajte.
  6. Ubacite kuhani slanutak u lonac. Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko pola sata dok se okusi ne sljube, a umak reducira.
  7. Poslužite toplo s kuhanom rižom i malo svježih listića korijandra. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju