Sočne kocke biskvita umočene u tamnu čokoladnu kremu i kokosovo brašno u Australiji nazivaju lamington, a mi ovaj kolač nazivamo čupavci.
Bijeli čupavci svojevrsna su inačica klasičnih čupavaca – umjesto kakaa, upotrebljava se bijela čokolada. Upotrijebiti možete bijele kapljice čokolade ili bijelu čokoladu koju ste narezali na manje komade.
Kocke se na kraju uvaljaju u naribane listiće kokosa koje se u Hrvatskoj često nazivaju i kokosovim brašnom. Ovo je iznimno sladak desert – podesite količine šećera vlastitom ukusu.
Nastavite čitati tekst i pronađite recept za bijele čupavce koje će oduševiti sve generacije.
Sastojci za bijele čupavce:
- 300 g bijelog šećera
- 250 g mlijeka
- 250 g bijele čokolade
- 250 g naribanih listića kokosa (kokosovo brašno)
- 150 g šećera u prahu
- 150 g glatkog brašna
- 120 g bademova brašna
- 100 g samodizajućeg brašna
- 50 g omekšanog maslaca
- 4 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta badema
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni lim za pečenje 20x30 centimetara i stavite ga sa strane ili ga obložite papirom za pečenje.
- Izmiksajte u mikseru jaja i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte omekšali maslac i ekstrakt badema i nastavite miksati.
- Postupno dodajte prosijano glatko brašno, samodizajuće brašno i bademovo brašno – miksajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
- Prebacite smjesu za biskvit u kalup i stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Pustite da se biskvit ohladi do kraja, pa ga narežite na kocke po želji.
- Napravite glazuru za čupavce: pomiješajte mlijeko i bijelu čokoladu. Zagrijte smjesu na štednjaku na laganoj temperaturi dok se čokolada ne rastopi, a sastojci ne sljube.
- Uklonite smjesu sa štednjaka. Pustite da se malkice ohladi prije nego što u nju dodate šećer u prahu. Promiješajte.
- Pečene kocke biskvita uvaljajte u kremu od bijele čokolade, a potom uvaljajte u kokosovo brašno. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Stavite u bijele čupavce u hladnjak da se stisnu prije posluživanja. Dobar tek!
Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike +9