Nekoliko minuta pješice od tržnice Utrine posljednjih su se dana obavljale posljednje pripreme za otvorenje malog carstva GastroBranimir delicija. Postavljene su drvene grede i ručno rađene svjetiljke. Bakin stari kredenc na kojem su se nekoć sukali rezanci danas ima novi život, u toplom prostoru koji zove na otkrivanje finih i zdravih specijaliteta.

GastroBranimir delicije u Balotinu prilazu okupljaju proizvođače koji žive za to što rade, a rade mudro, ekološki i savjesno pazeći na nepce, ali i zdravlje. Svježe meso, poput primjerice piletine iz slobodnog uzgoja ili domaće ekološke teletine iz Like stizat će jednom tjedno, a kupci će ga naručiti kako bi došlo svježe.

U Utrine će se dolaziti po steakove galicijske plavuše (Rubia Gallega) kojima se klanjaju gurmani iz cijelog svijeta, kao i po jaja kokoši što žive život slobodno kljucajući na obroncima Papuka, u Shumskoj farmi Nikole Borića.

Osim otkrivanja autohtonih namirnica, GastroBranimir delicije omogućuju slaganje raznih plata, a ljubiteljima paške i creske janjetine svidjet će se usluga pečenja i rezanja. U timu je i chef Marko Lajić koji je između ostalih mjesta, kuhao u Sherry's Wines & Bitesu, Šalši i Craft Roomu, koji prema dogovoru kuha gdje treba pa tko poželi, moći će ga unajmiti.

Tko je čuo za Kodilu iz sela Markišavci, nadomak Murske Sobote, zna da tamo nastaju čvarci o kojima se priča – i zbog kojih se nižu stotine kilometara, no zahvaljujući novoj "mesnici" Kodila će Zagrepčanima biti puno bliže.   

U restoranu koji se nalazi u sklopu Šunkarne čvarci se poslužuju vrući, a to je tek obrok za pamćenje! Dolazi se i zbog njihova vrhunskog pršuta, špeka, šunki, kao i kobasica, zaseke, paštete bez konzervansa i drugih senzacija koje se rade onako kao što se to nekad činilo, bez žurbe i kemijanja. 

U carstvu autohtonih krškopoljaca i mangulica već na prvi miris proizvoda jasno je da se radi o posebnoj priči. To potvrđuju i Japanci, koji su se nepopravljivo zaljubili u njihove pršute. Kodili je čak pošlo za rukom ući na japansko tržište, što je s obzirom na to koliko su zatvoreni ogroman uspjeh.

Bit će u Utrinama i cijenjenih sireva, jogurta te sirutke Kumparička iza koje stoje Aleš Winkler sa svojom suprugom Sašom, nedaleko od Pule. Oni se ponose svojim kozama i mlijekom, ekološkom proizvodnjom i načinom pripreme zahvaljujući kojemu sve dobro ostaje u siru.

Txogitxu - 5 Txogitxu - 5 (Foto: Txogitxu)

Riba Dražin iz Kaštel-Kambelovca pobrinut će se da na jug Zagreba stignu morske delicije: marinirane ušate i salata od hobotnice, kao i motar te smokve punjene bademima.

Na OPG-u Matijević u Suzi ponose se pak kulenom za koji kažu da je brutalno dobar. Taj baranjski kulen ima markicu EU kvalitete, nema aditiva, a za svaki kulen biraju se posebni komadi mesa. I to je tek početak u nizu divotica koje možete pronaći u novoj trgovini s delikatesama.

Vlasnike, Branimira Galovića i suprugu Tinu, mnogi su upoznali prošle godine, kroz Txogitxu i Imanola Jacu koji je iz San Sebastiana stigao u Hrvatsku kako bismo naučili više o mesu starih i masnih krava.

Sourdough - 2 Hrana i piće Odvažite se: Napravite ukusan i zdrav domaći kruh zbog kojeg ćete zaboraviti na pekarnice

"Mi pronalazimo stare, debele krave iz udaljenih dijelova Galicije i Portugala. U mjestima gdje ljudi u svojim sedamdesetima još uvijek žive sa svojim kravama, dajući im što god imaju za jesti da bi one debele proživjele svoje duge živote", rekao je Imanol tom prilikom, a njegovo znanje i vrhunske proizvode u Hrvatskoj i susjednim zemljama šire Tina i Branimir.

Osim klasičnih Txogitxu steakova u Balotinu prilazu naći će se i hrenovke, ukiseljeni obrazi ili rep u staklenkama, fileki pripremljeni na galicijski, kao i kobasica txistora, koje neumorno skupljaju obožavatelje već na prvo kušanje. Radi se o masnim kobasicama od starih krava ili iberijske svinjetine, idealnima za pečenje.

"Nakon što sam uvidio da Hrvatska ima problem s mesom, osobito s odležanim komadima te premalo restorana s vrhunskom ponudom, počeo sam tražiti najbolje odreske na svijetu – i došao sam do Txogitxua", priča nam Branimir, kojeg je s Imanolom spojila potraga za najboljim sastojcima, a svoju filozofiju nastavlja i u novoj trgovini.

Šuška se i da su u planu vinska iznenađenja, kao i gostovanja proizvođača te brojna događanja što promoviraju pravu hranu, kojih se nemoguće zasititi.

Šaptač kravama: Najbolji odresci na svijetu stigli su u Hrvatsku Txogitxu - 7 Txogitxu - 5 Txogitxu - 2 +11 Txogitxu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju