Nekoliko minuta pješice od tržnice Utrine posljednjih su se dana obavljale posljednje pripreme za otvorenje malog carstva GastroBranimir delicija. Postavljene su drvene grede i ručno rađene svjetiljke. Bakin stari kredenc na kojem su se nekoć sukali rezanci danas ima novi život, u toplom prostoru koji zove na otkrivanje finih i zdravih specijaliteta.

GastroBranimir delicije u Balotinu prilazu okupljaju proizvođače koji žive za to što rade, a rade mudro, ekološki i savjesno pazeći na nepce, ali i zdravlje. Svježe meso, poput primjerice piletine iz slobodnog uzgoja ili domaće ekološke teletine iz Like stizat će jednom tjedno, a kupci će ga naručiti kako bi došlo svježe.

U Utrine će se dolaziti po steakove galicijske plavuše (Rubia Gallega) kojima se klanjaju gurmani iz cijelog svijeta, kao i po jaja kokoši što žive život slobodno kljucajući na obroncima Papuka, u Shumskoj farmi Nikole Borića.

Osim otkrivanja autohtonih namirnica, GastroBranimir delicije omogućuju slaganje raznih plata, a ljubiteljima paške i creske janjetine svidjet će se usluga pečenja i rezanja. U timu je i chef Marko Lajić koji je između ostalih mjesta, kuhao u Sherry's Wines & Bitesu, Šalši i Craft Roomu, koji prema dogovoru kuha gdje treba pa tko poželi, moći će ga unajmiti.

GastroBranimir delicije - 1 GastroBranimir delicije - 1 (Foto: Marko Lajić)

Tko je čuo za Kodilu iz sela Markišavci, nadomak Murske Sobote, zna da tamo nastaju čvarci o kojima se priča – i zbog kojih se nižu stotine kilometara, no zahvaljujući novoj "mesnici" Kodila će Zagrepčanima biti puno bliže.   

U restoranu koji se nalazi u sklopu Šunkarne čvarci se poslužuju vrući, a to je tek obrok za pamćenje! Dolazi se i zbog njihova vrhunskog pršuta, špeka, šunki, kao i kobasica, zaseke, paštete bez konzervansa i drugih senzacija koje se rade onako kao što se to nekad činilo, bez žurbe i kemijanja. 

U carstvu autohtonih krškopoljaca i mangulica već na prvi miris proizvoda jasno je da se radi o posebnoj priči. To potvrđuju i Japanci, koji su se nepopravljivo zaljubili u njihove pršute. Kodili je čak pošlo za rukom ući na japansko tržište, što je s obzirom na to koliko su zatvoreni ogroman uspjeh.

Bit će u Utrinama i cijenjenih sireva, jogurta te sirutke Kumparička iza koje stoje Aleš Winkler sa svojom suprugom Sašom, nedaleko od Pule. Oni se ponose svojim kozama i mlijekom, ekološkom proizvodnjom i načinom pripreme zahvaljujući kojemu sve dobro ostaje u siru.

Txogitxu - 5 Txogitxu - 5 (Foto: Txogitxu)

Riba Dražin iz Kaštel-Kambelovca pobrinut će se da na jug Zagreba stignu morske delicije: marinirane ušate i salata od hobotnice, kao i motar te smokve punjene bademima.

Na OPG-u Matijević u Suzi ponose se pak kulenom za koji kažu da je brutalno dobar. Taj baranjski kulen ima markicu EU kvalitete, nema aditiva, a za svaki kulen biraju se posebni komadi mesa. I to je tek početak u nizu divotica koje možete pronaći u novoj trgovini s delikatesama.

Vlasnike, Branimira Galovića i suprugu Tinu, mnogi su upoznali prošle godine, kroz Txogitxu i Imanola Jacu koji je iz San Sebastiana stigao u Hrvatsku kako bismo naučili više o mesu starih i masnih krava.

Sourdough - 2 Hrana i piće Odvažite se: Napravite ukusan i zdrav domaći kruh zbog kojeg ćete zaboraviti na pekarnice

"Mi pronalazimo stare, debele krave iz udaljenih dijelova Galicije i Portugala. U mjestima gdje ljudi u svojim sedamdesetima još uvijek žive sa svojim kravama, dajući im što god imaju za jesti da bi one debele proživjele svoje duge živote", rekao je Imanol tom prilikom, a njegovo znanje i vrhunske proizvode u Hrvatskoj i susjednim zemljama šire Tina i Branimir.

Osim klasičnih Txogitxu steakova u Balotinu prilazu naći će se i hrenovke, ukiseljeni obrazi ili rep u staklenkama, fileki pripremljeni na galicijski, kao i kobasica txistora, koje neumorno skupljaju obožavatelje već na prvo kušanje. Radi se o masnim kobasicama od starih krava ili iberijske svinjetine, idealnima za pečenje.

Shumska Farma Shumska Farma (Foto: Shumska Farma)

"Nakon što sam uvidio da Hrvatska ima problem s mesom, osobito s odležanim komadima te premalo restorana s vrhunskom ponudom, počeo sam tražiti najbolje odreske na svijetu – i došao sam do Txogitxua", priča nam Branimir, kojeg je s Imanolom spojila potraga za najboljim sastojcima, a svoju filozofiju nastavlja i u novoj trgovini.

Šuška se i da su u planu vinska iznenađenja, kao i gostovanja proizvođača te brojna događanja što promoviraju pravu hranu, kojih se nemoguće zasititi.

Šaptač kravama: Najbolji odresci na svijetu stigli su u Hrvatsku Txogitxu - 7 Txogitxu - 5 Txogitxu - 2 +11 Txogitxu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju