Chili con carne jedno je od najpopularnijih meksičkih jela od mljevenog mesa, crvenog graha, chili paprike i rajčice koje se danas priprema u čitavom svijetu, a chili sin carne njegova je bezmesna verzija.

Umjesto mesa mogu se koristiti zamjene za mljeveno meso poput sojinih ljuspica, tofua i tempeha ili različite druge grahorice, na primjer leća, slanutak, kukuruz ili bijeli grah, kao i u ovome receptu koji smo pronašli na portalu www.krenizdravo.hr.

Ljutinu kao i u klasičnom receptu možete prilagoditi vlastitome guštu, kao i dodatke i priloge s kojima poslužujete čili. Oni su najčešće kontrastnih ili blagih okusa poput avokada, vrhnja, limete, korijandra ili pak riže, krumpira i kvinoje.

Čili možete čuvati u hladnjaku do pet dana, pa možete odjednom napraviti veću količinu i iskušavati različite priloge tijekom tjedna.

Ako vas ipak više zanima recept sa sojinim ljuspicama, naći ćete ga na ovome linku.

Sastojci za chili sin carne:

  • 1 jušna žlica neutralnog ulja
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žlica chili praha
  • 1 i pol čajna žlica kumina u prahu
  • sol i papar po ukusu
  • 1 paprika
  • 2 limenke sjeckane rajčice (2 x 400 g)
  • 1 šalica povrtnog temeljca
  • 1 limenka crvenog graha (400 g)
  • 1 limenka smeđeg ili bijelog graha ili slanutka (400 g)

Priprema chilija sin carne:

  1. Zagrijte ulje u loncu i lagano dinstajte usitnjeni luk.
  2. Zatim dodajte usitnjenu ili naribanu mrkvu i dinstajte 5 – 8 minuta.
  3. Dodajte usitnjeni češnjak i sve skupa još kratko dinstajte.
  4. Pred kraj dodajte koncentrat rajčice, chili prah, kumin u prahu, sol i papar te sve skupa kratko promiješajte.
  5. Potom u zdjelu dodajte usitnjenu papriku, sjeckane rajčice i povrtni temeljac.
  6. Chili kuhajte 15 – 20 minuta uz povremeno miješanje. Ako je potrebno i ovisno o željenoj konzistenciji, dodajte još povrtnog temeljca ili vode.
  7. Ocijedite i isperite grah iz limenke i umiješajte ga u chili. Sve skupa kuhajte još pet minuta pa servirajte po želji. Ako koristite suhi grah, skuhajte ga i, taman prije nego što je gotov, procijedite i ubacite u chili nakon trećeg koraka, kako bi se skuhao sa svim sastojcima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju