Blintz su židovske palačinke koji se najčešće pune sirom, bilo u slatkoj ili slanoj varijanti pa zatim kratko zapeku u tavi s maslacem kako bi bile hrskave i potom dovršavaju u pećnici. Tradicionalno se jedu na Blagdan sedmicu, odnosno Šavuot, ali popularne su u svako doba godine. Blintz se najčešće pune svježim sirom, ricottom ili mješavinom kremastog i svježeg sira u koji se dodaje jaje, šećer i vanilija.
Sastojci za blintz:
- 10 palačinki
- 330 g ricotte
- 115 g kremastog sira
- 1 jaje
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 prstohvat soli
- 4 žlice omekšalog maslaca
- pekmez za posluživanje
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Izmiksajte ricottu, krem sir, jaje, šećer u prahu i vaniliju dok se dobro ne sjedine. Žlicom stavljajte nadjev duž donje trećine svake palačinke, ostavljajući rub prazan sa svake strane. Preklopite donji rub tako da prekrijete nadjev, a zatim savijte obje strane u sredinu. Zarolajte palačinku od sebe, uvlačeći rubove dok motate, da dobijete uredni paketić.
- Otopite u tavi žlicu maslaca pa stavite nekoliko palačinki u tavu tako da ne bude gužva. Pržite oko 2 minute sa svake strane dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Zatim ih prebacite u lim za pečenje obložen folijom. Ponovite s preostalim palačinkama. Pecite 10-ak minuta da se sir zagrije i stegne.
- Poslužite s pekmezom i prema želji šećerom u prahu.