Pileće meso nije tako masno poput junetine, pa se rjeđe koristi za pripremu burgera. No, to ne znači da bi se trebalo izbjegavati.
Pomiješajte meso od prsa i zabatka, samostalno ga sameljite i dobro začinite, a potom ga „spljoštite“ u tavi. Za termičku obradu koristite dvije tave – u jednoj zagrijte ulje i stavite peći pljeskavice, a drugu upotrijebite kao uteg.
Slasnost burgeru dat će fin umak na bazi majoneze, ali i karamelizirani luk s nešto umaka od soje.
Sastojci za pljeskavice od piletine:
- 280 g otkoštenog pilećeg zabatka
- 170 g purećih prsa
- 2 čajne žličice kumina
- 2 čajne žličice ružmarina
- 2 čajne žličice papra
- 1 pileća kocka
- biljno ulje za pečenje
Sastojci za karamelizirani luk:
- 1 luk
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice šećera
- 1 žlica umaka od soje
- Sastojci za umak:
- 5 žlice majoneze
- 30 g kiselih krastavca
- 1,5 čajna žličica hrena
- 1,5 čajna žličica senfa Dijon
- ½ čajne žličice ljutog umaka
Priprema burgera od piletine:
- U tavi rastopite maslac, pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na trakice. Pirjajte sve dok luk ne počinje dobivati smeđu boju. Tada umiješajte šećer i umak od soje. Promiješajte i nastavite pirjajti još oko 15 minuta dok se luk ne karamelizira. Luk stavite sa strane.
- Pileće meso narežite na kocke i stavite u sjeckalicu povrća. Pulsirajte dok ne dobijete mljeveno meso.
- Prebacite mljevenu piletinu u veliku zdjelu i pomiješajte je sa začinima: kuminom, ružmarinom, paprom i jednom pilećom kockom.
- Oblikujte šest kuglica od dobivene smjese.
- Svaku kuglicu stavite na tavu na kojoj ste zagrijali nešto ulja. Preko mesa stavite papir za pečenje, a potom pljeskavicu „spljoštite“ tako što ćete je prekriti tavom od lijevanog željeza.
- Pecite meso oko dvije do tri minuta sa svake strane, odnosno dok ih termički ne obradite do kraja. Nemojte predugo peći meso jer biste ga mogli presušiti.
- Kad je meso pečeno, izvadite ga iz tave, prekrijte ga aluminijskom folijom i stavite sa strane.
- Napravite umak: pomiješajte majonezu s hrenom, senfom, ljutim umakom i nasjeckanim kiselim krastavcima.
- Složite burger: na pecivo namažite umak, stavite pileće pljeskavice, karamelizirani luk, zelenu salatu i rajčice. Po želji možete dodati i nešto sira. Poslužite odmah! Dobar tek!
Miriše na zimu! Recept chefa Stipana Iličića za sočno pile marinirano u naranči, rumu i medu +12