Pileće meso nije tako masno poput junetine, pa se rjeđe koristi za pripremu burgera. No, to ne znači da bi se trebalo izbjegavati.

Pomiješajte meso od prsa i zabatka, samostalno ga sameljite i dobro začinite, a potom ga „spljoštite“ u tavi. Za termičku obradu koristite dvije tave – u jednoj zagrijte ulje i stavite peći pljeskavice, a drugu upotrijebite kao uteg.

Slasnost burgeru dat će fin umak na bazi majoneze, ali i karamelizirani luk s nešto umaka od soje.

Sastojci za pljeskavice od piletine:

  • 280 g otkoštenog pilećeg zabatka
  • 170 g purećih prsa
  • 2 čajne žličice kumina
  • 2 čajne žličice ružmarina
  • 2 čajne žličice papra
  • 1 pileća kocka
  • biljno ulje za pečenje

Sastojci za karamelizirani luk:

  • 1 luk
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica umaka od soje
  • Sastojci za umak:
  • 5 žlice majoneze
  • 30 g kiselih krastavca
  • 1,5 čajna žličica hrena
  • 1,5 čajna žličica senfa Dijon
  • ½ čajne žličice ljutog umaka

Priprema burgera od piletine:

  1. U tavi rastopite maslac, pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na trakice. Pirjajte sve dok luk ne počinje dobivati smeđu boju. Tada umiješajte šećer i umak od soje. Promiješajte i nastavite pirjajti još oko 15 minuta dok se luk ne karamelizira. Luk stavite sa strane.
  2. Pileće meso narežite na kocke i stavite u sjeckalicu povrća. Pulsirajte dok ne dobijete mljeveno meso.
  3. Prebacite mljevenu piletinu u veliku zdjelu i pomiješajte je sa začinima: kuminom, ružmarinom, paprom i jednom pilećom kockom.
  4. Oblikujte šest kuglica od dobivene smjese.
  5. Svaku kuglicu stavite na tavu na kojoj ste zagrijali nešto ulja. Preko mesa stavite papir za pečenje, a potom pljeskavicu „spljoštite“ tako što ćete je prekriti tavom od lijevanog željeza.
  6. Pecite meso oko dvije do tri minuta sa svake strane, odnosno dok ih termički ne obradite do kraja. Nemojte predugo peći meso jer biste ga mogli presušiti.
  7. Kad je meso pečeno, izvadite ga iz tave, prekrijte ga aluminijskom folijom i stavite sa strane.
  8. Napravite umak: pomiješajte majonezu s hrenom, senfom, ljutim umakom i nasjeckanim kiselim krastavcima.
  9. Složite burger: na pecivo namažite umak, stavite pileće pljeskavice, karamelizirani luk, zelenu salatu i rajčice. Po želji možete dodati i nešto sira. Poslužite odmah! Dobar tek!

Miriše na zimu! Recept chefa Stipana Iličića za sočno pile marinirano u naranči, rumu i medu Sočno pile marinirano u naranči, rumu i medu Sočno pile marinirano u naranči, rumu i medu Sočno pile marinirano u naranči, rumu i medu +12 Sočno pile marinirano u naranči, rumu i medu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju