Ovaj klasični bijeli umak od sira savršen je dodatak raznim jelima – od tjestenine do gratinirane cvjetače i prženog ili pečenog mesa.
Priprema se od osnovnih sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće, a gotov je za svega 15 minuta. Naravno, za njegov je okus zaslužan za bogat, pun okus zrelog cheddra, ali možete eksperimentirati i s drugim vrstama sira.
Umak od sira - sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 45 g glatkog brašna, po potrebi
- 50 g maslaca
- 100 g ribanog zrelog cheddra ili drugog (polu)tvrdog sira po želji
Umak od sira - priprema:
- Ulijte 500 mililitara mlijeka u veliku tavu i dodajte 45 grama glatkog brašna i 50 grama maslaca.
- Podesite vatru na srednju jačinu i počnite miješati smjesu pjenjačom. Nastavite brzo miješati dok se maslac ne otopi i smjesa ne zavrije, a umak se počne zgušnjavati.
- Miješajte pjenjačom još 2 minute dok se umak ne zagrije, a zatim umiješajte 100 grama naribanog i miješajte dok se ne otopi.
- Poslužite toplo.
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna