U trendu Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Jeste li ikada probali brašno od slanutka? Ovo nutritivno vrijedna namirnica laganog orašastog okusa naziva se još besan, a ima širok raspon primjene.

Brašno od slanutka obiluje bjelančevinama biljnog porijekla – u 100 grama nalazi se čak 22 grama proteina – pa je čest izbor vegana i vegatarijanaca. Za usporedbu, u istoj količini pšeničnog brašna nalazi se tek oko 10 grama bjelančevina.

Iako se brašno od slanutka može kupiti u Hrvatskoj u trgovinama zdrave hrane za oko 2,5 eura za pakiranje od pola kilograma, koriste ga tek rijetki što je prava šteta.

Brašno se priprema mljevenjem slanutka – vrstama gram ili chana. Ne sadrži gluten pa se nameće kao odlična alternativa svima onima koji su intoleratni na njega ili ga izbjegavaju. Bogato je prehrambenim vlaknima koji jamče dobru probavu, a sadrži i značajne količine folne kiseline, magnezija, željeza, fosfora i bakra.

Potječe iz Indije i Pakistana, a nezaobilazan je dio i karipske, nepalske, šrilankanske i sjevernoafričke kuhinje. Koristi se i u Europi – na jugu Italije od ovoga brašna priprema se hrskava tanka palačinka po imenu farinata koja se poslužuje kao predjelo umjesto kruha.

Iako besan možete upotrijebiti u kombinaciji ili umjesto pšeničnog brašna u pripremi različitih pekarskih proizvoda, kolača i torti, češći je izbor kod pripreme slanih jela.

Pomiješan s nešto vode, soli i praška za pecivo daje smjesu s kojom se može ispohati povrće i meso, napraviti palačinke, ili čak vegansku verziju omleta. Upotrijebiti ga možete i kao zgušnjavač za juhe, variva i umake, ali i kao namirnicu koja će povećati udjel proteina i povezati sastojke kod pripreme povrtnog popečka.

Inspiraciju za pripremu jela s brašnom od slanutka pronađite u fotogaleriji na početku teksta.