Konzervirani grah ili tuna često nas spašavaju kad uhvati glad, no što je s primjerice konjskim mlijekom u prahu ili cheeseburgerom koji proviri kad otvorimo limenku - treba li nam takvo nešto doista u smočnici? Na popisu bizarne hrane iz konzerve može se naći svakakvih čudesa iz raznih dijelova svijeta, a neka od njih su poprilično omiljena.

Cheeseburger iz limenke

Iako zvuči poprilično američki, burger iz konzerve nije nastao u Americi. Osmislili su ga Švicarci za milenijalce, sportaše i sve one kojima treba doza proteina. Preciznije, konzervu potpisuje brend Trekking-Mahlzeiten, a oni koji su ga kušali kažu kako je cheeseburger najukusniji ako se limenka prethodno zagrije u vrućoj vodi. Primjerom Švicaraca poveli su se i Nijemci te svojim proizvodom podigli cheeseburger na novi nivo dodajući slaninu.

Kruh ili kolač

Je li to kruh? Je li to divovski muffin? Ne to je B&M brown bread koji dolazi u dvije varijante – „oriđiđi“ ili s grožđicama. Na sjeveroistoku SAD-a, u Novoj Engleskoj taj se specijalitet tradicionalno jeo prije nekih dvadeset godina, a za sve nostalgičare može se naći i u konzervi. Okus se najlakše može opisati kao kruh od banane nešto zbijenije teksture, poput kakvog suhog brownieja karamelastog okusa. Zato i traži kakav dodatak poput čaše mlijeka ili primjerice sloj marmelade koji će olakšati spoje melase, pšeničnog i raženog brašna.

Za turobnih zimskih jutara preporučuje se zagrijati limenku u vrućoj vodi ili narezati kolač pa ga tostirati na tavi. Neki će mu priuštiti i koju minutu u mikrovalnoj pećnici. Doživljaju zasigurno doprinosi i izgled kolača kada se izvadi iz limenke. Nabori vas mogu podsjetiti na kakav lijepi komad drveta… ili nešto slično, ako imate mašte.

Cijelo pile

Da, i cijelo pile može se konzervirati. Pile Sweet Sue dolazi bez iznutrica, a iako niti zvuči niti izgleda primamljivo, oni koji su ga probali kažu da je okus dobar. Amerikancima nije strano koristiti konzerviranu piletinu za brza obiteljska jela, poput složenaca i kombinacija s rižom i tjesteninom, pa se i ne zgražaju toliko nad ovim „izumom“. Jedino što im smeta jest paprena cijena od 137 kuna.

Želite li je naručiti, dodajte cifru za shipping i doći ćemo do oko tisuće kuna za konzervu.

Svinjski mozak u mlijeku

Tko je za konzervirani svinjski mozak u mliječnom umaku? Iza ljupkog ružičastog loga i ruže brenda Rose nalazi se idealno jelo za one koji izbjegavaju ugljikohidrate.

Svinjski mozak iz konzerve navodno je odličan s jajima za doručak – a oni koji ovu konzervu smatraju poslasticom upozoravaju da ne treba suditi knjigu prema koricama…

 

Surströmming

U potrazi za ribljim jelom najintenzivnijeg mirisa na svijetu (pristojno rečeno), put nas vodi na sjever Europe. Švedska je ponosna na Surströmming, u prijevodu konzerviranu haringu koja fermentira tjednima u bačvama. Nekoć su je jeli siromašni ribari, a danas se poslužuje i na svečanim ručkovima.

Ako ste dovoljno hrabri ili možda želite testirati njuh, imajte na umu da mirisu treba otprilike tri dana nakon otvaranja limenke da izvjetri iz stana. Stoga ne čudi što mnogi otvaraju konzerve izvan kuće, na otvorenom. Aroma je intenzivna „na prvu“, ali nekog vremena ćete se naviknuti (barem tako kažu Šveđani). Miris ostaje na kosi, u koži, neki kažu čak i na odjeći… Šveđani takve haringe jedu s krumpirom i povrćem, pripremaju namaze ili poslužuju s vrhnjem, a piju uz pivo, rakiju – ili mlijeko.

Britanski doručak

Britanski doručak nacionalni je specijalitet Otočana, i nije rezerviran samo za jutro. Hranjiva kombinacija graha, krvavica, kobasica ili svinjetine, gljiva, prženih jaja i rajčica navodno je sjajna i protiv mamurluka.

No što se dogodi kada se svi ti sastojci nađu u istom sosu, odnosno konzervi? Odgovor je limenka Hunger breaks u kojoj se osim graha i kobasica nalaze gljive, nuggetsi od svinjetine i jaja, kao i slanina. Reakcije kušača su različite – neki to jelo uspoređuju s hranom za pse, drugi ga smatraju praktičnim rješenjem kad nema ničeg drugog u kući, osobito uz kakav vrući tost.

Pržena piletina bez mesa

Rastu li vam zazubice na spomen bezmesnog prženog pileta iz limenke? Ako je vaš odgovor da, onda ćete možda biti razočarani jer se Worthington FriChik ne dostavlja u Lijepu Našu. Sada bez zezancije, prema komentarima na Amazonu, postoje ljudi kojima se ovaj proizvod doista sviđa; i koji ga daju svojoj djeci.

Osim toga, sretni su i zato što nemaju brige oko salmonele ili komplicirane prirpreme. FriChik je zamjena za piletinu od soje, a na deklaraciji ima svu silu sastojaka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju