Na zelenom moru Hrvatske, između Mure i Drave lako ćete pronaći provjerene adrese na kojima se gušta u međimurskim gibanicama, mlincima i heljdi. Ne fali niti pizza, ćevapa i pljeskavica, ali za kreativnu bistronomiju trebat će vam povećalo. Neki od tamošnjih restorana s uzbudljivom hranom u kojima jelovnici ispisuju autentične crtice su se zatvorili, a drugi se nikada nisu ohrabrili ponuditi nešto što neće biti po volji većini.
Jelisaveta Horvat - Beška
No krenete li prema Čakovcu, gladni neke dobre priče dočekat će vas Beška: ljupki bistro u mirnoj uličici, nedaleko od gradskog centra. Mjesto o kojem se već godinama piše po medijima, a i priča u krugovima bonkulovića, mic po mic je od kafića odrastao u jedan od najboljih restorana u Međimurju.
Zavirimo li u prošlost, doznat ćemo kako je ime bistroa posveta prvoj vlasnici Jelisaveti Horvat – Beški, ženi ispred svojeg vremena koja je prije više od pola stoljeća otvorila gostionicu Pod starim krovovima u centru Čakovca. Vrlo brzo među gostima se ustalilo: "Idemo k Beški", a tako je ostalo do danas.
Bistro Beška - 12 (Foto: Saša Prižmić)
Restoran je ostao u obitelji, ali s vremenom promijenio ime, lokaciju, vlasnika i kuhinju. Za svoj pedeseti rođendan Beška je od tradicionalne gostionice postala urbani bistro. Jedino što se nije promijenilo je čaj od šipka s rumom, baš onakav kakvim je Jelisaveta počinjala i završavala radni dan. Takav čaj u Beški se poslužuje i danas, upravo njoj u čast.
Kako nam priča sadašnji vlasnik Luka Damjanović, profil Beške se oduvijek prilagođavao ljudima koji su znali što rade u kuhinji. Jedno vrijeme je žario i palio roštilj, a kada je majstora ćevapa i pljeskavica zamijenio pizzaiolo, dim je ispario zajedno s njim. U međuvremenu je stara dama dobila novo ruho i danas se može pohvaliti ambicioznom kuhinjom koja se baš kao i Jelisaveta Horvat trudi biti ispred svog vremena - i prostora. Nedavno je Beška postala bogatija za vrt iz kojeg u kuhinju stiže mirisno bilje, a u planu su i ozbiljne degustacijske večere. Kvalitetne i domaće namirnice se traže u okolici, a po dobar komad mesa ili svježu ribu se potegne i do Zagreba ili obližnjih mesara.
Bistro Beška - 19 (Foto: Saša Prižmić)
Od početka...
Čaroliju na tanjurima godinama potpisuju chef Neven Kosor i pastry chefica Martina Žuljić, koji nadahnuće pronalaze u svjetskim gastronomijama, ne zaboravljajući pritom na vlastite korijene. Timu se nedavno pridružila i vrsna chefica Ines Jurišić, koja je u svojoj karijeri radila uz rame s kulinarskim virtuozima, poput Hrvoja Zirojevića. Osim nove energije, s njom su stigle i promjene koje su nadahnule Bešku da se više pozabavi tekućim pitanjima, odnosno usavršavanjem vinske karte i ponude autorskih koktela, kao i sokova u cjelinu koja može skladno pratiti jelovnik.
Kulinarska alkemija za šankom nastaje zahvaljujući sastojcima iz kuhinje. Domaći simple syrup od lavande i ružmarina, sirup od borovica ili jagoda te karamela miješaju se u koktele i ledene čajeve te razne druge, kreativne napitke.
Sve što se može u Beški se radi od početka – od tjestenine i kruha, pa do kompota. Jelovnik diktiraju sezona i nove ideje chefova pa se uz jela ne treba pretjerano vezati nego prepustiti i iznova otkrivati novitete. Ovih dana su puna usta slasti junećih rebara koja na tanjur dolaze u tamnom umaku od karameliziranog luka i kave, s kremom od krumpira i borovih iglica, uz chutney od mrkve.
Nećete pogriješiti niti s bezobrazno mekim obrazima koji provedu sate na niskoj temperaturi u pivu, luku, češnjaku i korjenastom povrću da bi na stol došli s tostiranim lješnjacima, uz brioš punjen camembertom, celer i mladi grašak. Oba mesna jela puna karaktera posveta su teksturama i moćnim okusima koje omešavaju lagane i zaigrane note.
Bistro Beška - 17 (Foto: Saša Prižmić)
Znatiželju bude i cappellacci, caccio e pepe šeširići od tjestenine u umaku od limuna s uljem od vlasca, jelo u kojem ne nedostaje svježine, a okuse ljeta na tanjuru donosi i carpaccio od hobotnice, s kremom od naranče i šafrana, komoračem, fileom naranče i hrskavcem sa sjemenkama sezama. Senzacija za ljubitelje komorača neće oduševiti one koji ga izbjegavaju u širokom luku, ali uživate li u njegovoj aromi neće vam ga biti previše.
Slagalica okusa i mirisa pronalazi se i u kroketu od dalmatinskih kozica s elegantnom kremom od slanih inćuna i egzotičnim coleslawom koji sadrži i svježi ananas. Na jelovniku ćete pronaći i rižoto sa šparogama kojem kick pružaju dimljene dagnje čije duboke arome zaokružuju i tanjur sa zubacem na beurre blancu.
Bistro Beška - 34 (Foto: Saša Prižmić)
Slatka sreća
Što god naručili, obavezno ostavite mjesta za desert. Slastice Martine Žuljić zalogaji su čiste sreće, bilo da se pronalazite u čokoladi, choux tijestu ili pak laganim, začinskim i aromatičnim slasticama.
Paris Brest sa svilenkastom kremom što zavodi bademima, superčokoladni desert sa lješnjacima i uzbudljivim zrncima dimljene soli ili pak nježna slastica što spaja sladić, lovor i jabuku osim na uživanje mame i na promišljanje, a mogli bi vam i izmamiti obećanje o povratku u Bešku.
Gola uživancija: Nova zagrebačka trattoria za bezobrazno uživanje u hrani i vinu +0